ZSF: Desničari žele promenu imena Zrenjanina da bi izbrisali antifašizam

15 dec 2017

"Ukoliko SNS ovu inicijativu prihvati, izgubiće vlast u Zrenjaninu, zato što većina građana ne želi promenu imena grada“

Nevladina organizacija Zrenjaninski socijalni forum usprotivio se inicijativa da se naziv grada Zrenjanina promeni u Petrovgrad i ocenio da se desničarski krugovi zalažu za takvu promenu s ciljem potiskivanja antifašizma i potiranje sećanja na socijalistički period u kome je taj grad doživeo najveći prosperitet.

“Desničari nastoje da potisnu sve simbole koji podsećaju na antifašizam, socijalnu i nacionalnu ravnopravnost, kako bi privatnim kompanijama, domaćim i stranim, omogućili da naše, zajedničke, resurse koriste za proizvodnju privatnih profita i kako bi mogli neograničeno da eksploatišu naše radnike”, naveo je Zrenjaninski socijalni forum u saopštenju za javnost .

Podsetili su da je početkom devedesetih godina prošlog veka u Zrenjaninu održan referendum na kome se ogromna većina birača koji su glasali izjasnila da se zadrži naziv Zrenjanin.

„Jedini legitiman način da se odluči o imenu grada jeste da se održi referendum. Autoritarna monarhistička desnica nastoji da takvu odluku donesu državni organi. Ukoliko Srpska napredna stranka ovu inicijativu prihvati, izgubiće vlast u Zrenjaninu, zato što većina naših sugrađana ne želi promenu imena grada“, ocenjuje se u saopštenju.

Dodaje se da se narodni heroj Žarko Zrenjanin herojski borio protiv nemačkog nacizma koji je Srbe, i druge slovenske narode, proglasio za nižu rasu i nastojao da uništi njihove države i kulture.

“Karađorđevići su 1941. pobegli iz zemlje, ne zaboraviši da ponesu sa sobom državno zlato, a narod su ostavili nezaštićen, da ga kolju ustaše i streljaju nemački nacisti. Monarhija je nepovratno kompromitovana”, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!