Zrenjaninski antifašisti osudili afirmativno pisanje Politikinog zabavnika o Ljotiću

20 jan 2019

"Budemo li ćutali, zlo će se ponoviti”

Udruženje antifašista Zrenjanina najoštrije je osudilo afirmativno pisanje Politikinog zabavnika o lideru srpskog fašističkog pokreta ZBOR iz Drugog svetskog rata Dimitriju Ljotiću, koji je objavljen u poslednjem broju tog lista, pod naslovom “Ko su bili Ljotićevci”.

“Za nevericu je da je u ovom renomiranom listu, koji već duže od osam decenija kupuju čitaoci svih generacija, izašao tekst koji obiluje hvalospevima o lideru srpskog fašističkog pokreta ZBOR Dimitriju Ljotiću. Za autora teksta, Dimitrije Ljotić nije zagovarao fašističke i nacističke ideje, osuđivao je pogrome Jevreja, spašavao masone… Ljotić je, kaže autor, činio sve da bi se u Srbiji ‘izbegle odmazde i koliko- toliko sačuvao mir’”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisala Ankica Dostanić.

Ona je navela da u tekstu nema ni reči o kolaboraciji sa okupatorima, zločinima nad građanima Srbije, holokaustu, pokoljima Roma…

“Tragično je da u Srbiji 75 godina posle pobede nad fašizmom i nacizmom jača politika revizionizma i da su ovakvi tekstovi ili javni nastupu postali veoma česti. Pozivamo sve antifašiste u Srbiji da podignu svoj glas i javno osude ovaj, ali i druge sramotne oblike revitalizacije ideja za koje smo mislili da su davno poražene. Budemo li ćutali, zlo će se ponoviti”, poručila je Ankica Dostanić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!