Zrenjaninska biblioteka na štandu EU

31 Oct 2016

"Mi u Vojvodini nemamo čega da se stidimo"

Na štandu EU na upravo održanom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, u okviru programa “Biblioteke kao nova mesta okupljanja” i “Izdavaštvo za mlade” predstavljen je rad Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina.

Zaposleni u zrenjaninskoj biblioteci, Tatjana Tabački, Andrej Jakovljev i Jelena Đorđević Perc predstavili su na štandu Evropske unije sve specifičnosti biblioteke u kojoj rade u odnosu na druge bibliotečke sisteme u našoj zemlji, prezentovali su programe, izdavaštvo i projekte namenjene mladima kojima su ilustrovali da Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” neguje evropske vrednosti. Svojim programima, projektima, saradnjom sa civilnim sektorom, drugim kulturnim insitucijama, neformalnim grupama, Biblioteka pravi iskorak u funkcionisanju jedne kulturne institucije.

“Knjiga pod jednim krovom” je još nešto po čemu je biblioteka specifična na ovim prostorima. U zrenjaninskoj biblioteci sem što knjigu možete iznajmiti, knjiga se takođe može i kupiti budući da Biblioteka poseduje i svoju knjižaru, Klub knjige, potom, pored knjigoveznice u kojoj se “popravljaju” oštećena izdanja, Biblioteka poseduje i svoju štampariju zaslužnu za njenu razgranatu izdavačku delatnost: objavila je više od 500 naslova u u tiražu od oko 500.000 primeraka.

Predstavljen je i rad fonda “Todor Manojlović”. Fond nosi ime jednog od najvećih evropejaca srpske moderne kulture. Ko je bio Todor Manojlović najbolje je opisao jedan od dobitnika nagrade, Laslo Vegel: “Mi u Vojvodini nemamo čega da se stidimo. Todor je bio jedna vrsta evropske avangarde. Evropski gradovi Pariz, London, Beč i drugi, slobodno mogu reći, kopiraju Todora Manojlovića.”

Prepoznatljiva i van lokalnih okvira, okrenuta mladima i inovativna na planu projektnih aktivnosti, zrenjaninska biblioteka pokazala je kako su nekad potrebna minimalna sredstva i neveliki broj zaposlenih kako bi se pokrenule i iz novih aspekata sagledavale važne teme iz oblasti kulture i ljudskih prava.

Književnica Jasminka Petrović, jedna od najnagrađivanijih stvaralaca za decu i mlade, govorila je o svojoj saradnji sa zrenjaninskim bibliotekarima i svom učešću na manifestaciji “Pesnička štafeta”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!