Zrenjaninska AFA najavila javni čas o rehabilitaciji fašizma

10 Mar 2016

Građanima će biti ispričana istinita priča o kontekstu i problemu pogubnih rehabilitacija kvislinga i fašista

Antifašistička akcija (AFA) u Zrenjaninu najavila je da će organizovati “Javni čas o rehabilitaciji fašizma”, tokom kojeg će građanima biti emitovan program uživo Uličnog radija u Zrenjaninu.

U najavi zrenjaninske AFA ističe se da je cilj akcije da se kroz informativno-edukativne razgovore i intervjue građanima ispriča istinita priča o kontekstu i problemu pogubnih rehabilitacija kvislinga i fašista kako u Srbiji, tako i regionu.

Aktivisti su objasnili da će, simbolično nazvan “časom”, program Uličnog radija biti emitovan na centralnom gradskom šetalištu, a novinari radija će voditi intervjue sa angažovanim građanima antifašistima.

“Oni koji se okupe biće simbolično ‘obeleženi’ kao antifašisti zato što smatramo da se ovim pogubnim rehabilitacijama država obračunava sa antifašizmom i da se time pokušavaju urušiti sve tekovine NOB na prostoru bivše Jugoslavije, a da se kroz rehabilitaciju kvislinga i fašista, predstavnici države pripremaju za nove okupacije, kolaboracije i eksploatacije”, navela je zrenjaninska AFA.

U saopštenju se podseća da je rehabilitacija Nedića i sličnih počela devedesetih godina prošlog veka i da se stiče jasan utisak da desni ekstremizam, koji jača na ovom prostoru, kroz takve rehabilitacije pokušava da legitimizuje ratne zločine, ratno profiterstvo i kriminal kojim su tokom tih ratova građeni društveni sistemi sadašnjih država bivše Jugoslavije.

“Posebno je pogubna činjenica da se izjednačavanjem četničkog pokreta i rehabilitacijom Draže Mihajlovića već počelo i sa direktnim prekrajanjem istorije što ostavlja duboke posledice, odnosno otvara mogućnosti manipulisanja istorijskom istinom u službi desnog ekstremizma”. poručili su zrenjaninski antifašisti.

Oni su pozvali građane da im se pridruže na javnom času u ponedeljak, 14. marta, u 9:30 časova ispred Zelenog zvona i izraze protest protiv pogubnih rehabilitacija i neofašizma.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!