Zoran Živković: DS mora da se odrekne poražene politike

23 dec 2011

"Mi moramo da se otreznimo i da ne lažemo više ni sebe ni naše građane"

Bivši premijer Srbije Zoran Živković ocenio je da bi insistiranje na politici koja je dovela do gubitka kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji (EU) Demokratsku stranku (DS) moglo koštati izbora, a zemlju evropske perspektive i poručio da DS ne sme da nastavi sa politikom koja je pretrpela potpuni poraz.

Živković je u intervjuu novosadskom Dnevniku rekao da je alarmiranje članstva i rukovodstva te stranke jedini motiv njegovog povratka u politiku, jer DS mora da se odrekne politike koja je već poražena. Živković je rekao da, posle odluke Evropskog saveta ne može da se pomiri sa tim da DS, njen predsednik i rukovodstvo, nastavljaju „istu politiku koja nas je dovela do poraza u pogledu kandidature“.

Prema njegovoj oceni, dnevna popularnost ne sme da bude jedini cilj, obaveza DS je napredak na teškom, dugotrajnom putu dostizanja evropskih standarda i članstvo u EU, i to nema alternativu.
„Onaj ko smatra da je takav stav fatalistički, neka kaže šta je alternativa Evropskoj uniji. Da budemo siromašno ostrvo u Evropi, potpuno odsečeno od svih dešavanja na kontinentu? Mi moramo da se otreznimo i da ne lažemo više ni sebe ni naše građane“, naglasio je Živković.
On smatra da je budućnost Srbije, očuvanje njene celovitosti i dugoročni podsticaj privrednog razvoja u integracijama u EU.

 

 

Podelite ovu stranicu!