Zoltan Šandor: Patrijarhova briga za tuđe pare

30 sep 2014

Ako bi se u ovoj državi zakoni uzimali za ozbiljno, javni tužilac bi već reagovao i odveo patrijarha na saslušanje zbog povrede Zakona protiv diskriminacije

„O Paradi ponosa sam prvi put pisao pre pet godina. Već sam onda napomenuo da ne volim parade. Nikakve. Ne volim ih, kao što ne volim nikakve skupove, bilo da je reč o narodnom slavlju, kongresu političke stranke, demonstraciji, svadbi ili proslavi Nove godine. Ali ako učesnici ovih proslava ne nanose štetu drugima i ako se od mene ne očekuje da na njima prisustvujem, onda mi skupovi ne smetaju“, kaže Zoltan Šandor u svom komentaru za „Mađar so“.

Šandor napominje da je pre pet godina napisao da oni koji se protive Paradi ponosa često svoj stav obrazlažu kako se pojedini učesnici ovih skupova ponašaju nepristojno, što je samo deo istine, jer je očigledno da se većina učesnika parade ponaša prikladno, a sa druge strane se moramo upitati da li tradiciju neguje osoba koja, pijana, gola do pasa, sa flašom u ruci, pleše na stolu…

Komentator podseća da je pre pet godina policija svoj stav da se parada ne može održati u Beogradu obrazložila strahom od toga da snage bezbednosti neće biti u stanju da garantuju fizičku sigurnost učesnika parade. „Na to mogu samo da odgovorim da ako država nije u stanju da odbrani grupu koja želi mirno da se prošeta gradom, onda se ona ponaša kao da ni ne postoji“. Šandor se pita čemu služi zakon protiv diskriminacije ako pošteni građanin, čim kroči na ulicu mora da strepi da će ga neko napasti zbog jezika koji govori, zbog boje kože, sbog seksualne orijentacije ili vere. „U Srbiji se, verovatno, sve sme, osim jedne stvari, a to je da čovek bude pošten građanin, koji svakodnevno radi i uredno plaća svoje poreske obaveze“, primećuje komentator.

Šandor se u svom komentaru osvrće na pismo patrijarha Irineja upućeno javnosti povodom Parade ponosa najavljene za nedelju. „Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu tako i za obezbeđenje, ali ne o trošku Srbije, bombardovane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane…“, piše patrijarh koji pod „troškovima“ podrazumeva troškove obezbeđenja skupa. „Pod jedan, mere sigurnosti nisu potrebne zbog učesnika parade – oni žele samo da se prošetaju, a ne da ruše sve pred sobom; ovo potonje čine protivnici prarade, te skupe mere obezbeđenja su potrebne zbog njih. Pod dva, zbog čega patrijarh ne podigne glas pre svake fudbalske utakmice, kada huligani, a ne navijači – navijač sam ja, pre, za vreme i posle nje lome sve pred sobom? Da li patrijarh zna od čega se sastoji obezbeđenje svake pojedine utakmice? Nedavno sam video u Subotici kako razularenu grupu od desetak tinedjžera prati više desetina do grla naoružanih specijalaca i više policijskih vozila. Kako to tek izgleda u glavnom gradu?! Pod tri, briga za državne pare je veoma neprikladna od strane institucije koja ima svoje prihode, a ne plaća nikakve poreze, a i pored toga živi od državnih para! Srpska pravoslavna crkva za unapređenje verske kulture, verskih sloboda i tolerancije dobija 52 miliona, za očuvanje nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta 155 miliona, za srednje teološko obrazovanje 122 miliona, za fakultetsko teološko obrazovanje 58 miliona, za izgradnju i održavanje verskih objekata 175 miliona, za pomoć sveštenim licima sa Kosova 62 miliona, za pomoć sveštenika, monaha 45 miliona, za zdravstveno i socijalno osiguranje popova 102.5 miliona i za Hilandar 70 miliona dinara. Sve to znači da su poreski obveznici Srbije ove godine dali najmanje 841,5 miliona dinara srpskoj pravoslavnoj crkvi!“, podseća Šandor.

Komentator međutim podseća da je patrijarh izjavio i mnogo gore stvari: „Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano, i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi za pedofiliju, masovno raširenu u zapadnom svetu, za incest, za skotološtvo i druge načine zadovoljenja izvitoperenog seksulanog nagona? Po čemu je njihovo pravo manje pravo od takozavnog prava vaše seksualne (dez)orjentisanosti“, upitao je srpski patrijarh. „Ubeđen sam da svaki trezveno razmišljajući građanin ume da odgovori na patrijarhova pitanja koja je, inače, uputio na pogrešnu adresu. Ako patrijarh misli da se navedeni nagoni mogu staviti u istu ravan, mora se obratiti odgovarajućim državnim organima za promenu zakona. Koliko ja znam zakoni republike Srbije garantuju manjinska prava koja uključuju i prava seksualnih manjina. Biti homoseksualac nije greh, ali pedofilija zato jeste. Ako bi se u ovoj državi zakoni uzimali za ozbiljno, javni tužilac bi već reagovao i odveo patrijarha na saslušanje zbog povrede Zakona protiv diskriminacije. Prajd sa svim ovim sada nema nikakve veze“, naglašava Šandor u komentaru za „Mađar so“.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!