ZLATKO JELISAVAC: Premijerska šetnja

26 sep 2014

Zgembo Adislić u borbi protiv sila haosa i bezumlja

Možda je od svega najzanimljivija sličnost u izjavama tadašnjeg i sadašnjeg premijera. Ivica Dačić, tada premijer i ministar policije, izjavio je da bi održavanje Parade ponosa bilo dobro za zemlju, ali da on sigurno neće biti na njoj.
Sadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je da neće prisustvovati Paradi ponosa i podvukao da je njegova dužnost kao premijera da garantuje bezbednost i sigurnost. Kao ni prošle godine, ni ove nije izostala reakcija Srpske pravoslavne crkve, koja je naišla na osudu javnosti, a ni desničarske organizacije nisu propustile da zakažu svoje okupljanje.
(Pred svaki Prajd isti sled događaja, B92, 25.9.2014)

Hoće-neće biti Parade ponosa; drž’ ne daj; ‘aj tamo, aj ‘vamo; može bit’, al’ i ne mora – zeza nas ministar unutrašnji sa sve Biroom za koordinaciju službi bezbednosti. Ali šta da se radi, može im se… I na kraju odluka posle koje „u Srbiji više ništa neće biti isto“: Parade ponosa će biti, ali MUP zadržava pravo da je zabrani u bilo kome trenutku ukoliko bezbednosne procene ukažu na to da učesnici ili pak građani i imovina nisu sigurni – tako nešto je nablebetao ministar. Pa ako je po ovim „procenama“ MUP-a i BIA i ostalih vragova, onda Prajda ne može biti jer pretnji ima napretek, a garantovano će i biti organizovanih ekstremističkih grupacija koje će doći da razvaljuju, uništavaju i gađaju i učesnike i policiju kamenjem. Ne treba biti neki ekspert pa ovo zaključiti (dovoljno je iskustvo iz prošlih Parada), ali ministar unutrašnji i ostala ekipa vole da se igraju sa našim (građanskim) nervima i ostavljaju nas u neizvesnosti. U stvari, mene sve ovo podseća na legendarnu Top listu nadrealista i „analitičara“ Zgembu Adislića, koji je davao svoje „stručno“mišljenje na zadatu temu (a objašnjenja su bila potpuno besmislena i urnebesno smešna; potražite na Jutjubu, i danas to izgleda i zvuči jako sveže).

No, najveća zvezda, u izjavama na temu hoće-neće biti Parade ponosa, naravno je: veliki, neprevaziđeni, šarmantni i uvek nasmejani, za rad uvek spremni kada je Srbija i boljitak njenih građana u pitanju, neustrašivi, najbolji, najpleminitiji – premijer AV. Umesto da se šeta u nedelju, premijer će da skokne do Tekije i ostalih mesta koja su do skora bila pod vodom; a i ta šetnja u nedelju bi bila porodična i ne bi imala nikakve veze sa Paradom, jer premijeru ne pada na pamet da ide tamo; a to opet ne znači da se premijer plaši – ne boji se on nikoga – već on neće iz principa da ide negde gde se ništa ne radi, već će ići tamo gde mora da se zapne i uradi nešto korisno za Srbiju. Sešće premijer u nedelju u vojni ili policijski helikopter i odleteće ka ugroženim mestima (Apocalips Now, sa sve Vagnerom i „Valkirima“) kako bi pomogao unesrećenim građanima. I ja ga sada vidim kako se neobavezno obučen – kao za nedelju šetnju – penje u helikopter i svečano-ozbiljan daje signal posilnom da mogu poleteti, a ovaj pak to prenosi pilotu; vidim ga kako zamišljen i ćutljiv (mučaljiv) gleda ispred sebe u plavu daljinu, dok razmišlja o tome kako će pomoći svojim podanicima, pardon, građanima; vidim ga kako pušta težak uzdah i stavlja prst na čelo, što znači da duboko misli i oseća bol svog naroda; vidim ga kako se pozdravlja sa lokalnim funkcionerima i maše ljudima koji sa lopatama izbacuju mulj, blato i sve ono što im je nanela poplava; vidim ga kako razgovara sa vojnicima koji su tu da pomognu narodu; vidim ga kako ozbiljan i svetački beo sluša muku ljudi; vidim, ne sanjam…

SPC, sa patrijarhom Irinejom na čelu, i ove godine je bio najogorčeniji oponent „Parade srama“ – kako je već godinama zovu od premilja. Ali im je hrabri premijer odgovorio dostojanstveno, onako premijerski, kako i dolikuje velikom državniku, koga je izabrao narod, a ne crkva, i koji će braniti ustav, zakon, državni poredak, etc. Može crkva da iznese svoj stav, na to ima pravo, ali ne može da se meša u politiku i samoinicijativno zabranjuje neki građanski skup, pa makar se tamo skupljala i LGBT populacija. Premijer ima obavezu da štiti sve građane jer njih ne sme niko da bije i za to će on polagati račune samo svom narodu, a ne crkvi. Zatreperela su srca građana kada su čuli ove prosvetiteljske reči premijera; milo im pri duši jer znaju da imaju zaštitnika i vođu koji zna, u svakom trenutku, šta radi i koji će po svaku cenu braniti demokratske tekovine Srbije, kao i njen neprikosnoveni suverenitet i integritet. Ovako nije znao da govori ni pokojni (politički mrtav) Vojislav Koštunica, koji se takođe stalno pozivao na ustav, legitimitet i ostala čuda, ali nekako je bio neubedljiv, beksrvan, slabašan i suvoparan.

I tako, spremamo se za nedelju… Biće svašta, ali mi se uzdamo u premijerovu pamet i njegove vredne ruke koje će, dok traje Parada ponosa, biti na usluzi građanima ugroženim od poplava, a ne onima koji su seksualno ugroženi i još svoje frustracije žele da iznesu, po ko zna koji put, na ulice Beograda. Ali razume i to premijer, samo neće u tome da učestvuje. On neće biti na Paradi ponosa (ne pada mi na pamet – kako je i sam rekao), ali će njegov duh lebdeti nad celom procesijom i neće dozvoliti da dođe do bilo kakvih incidenata. A ako bude razbijanja i napada na učesnike Parade od strane huligana i ekstremista, onda će premijer, teška srca, da nakratko napusti građane Tekije i da helikopterom, za čas, dođe da lično brani Ustav, zakone, suverenitiet, integritet i još štošta na šta ga obavezuje poklonjeno poverenje građana na izborima. A onda neka se dobro zamisle huligani, kao i policajci-štrajkači, šta im je činiti. Srećno vam bilo, premijeru, gde god se „šetali“ u nedelju!

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!