Živa se rasula u Begej?

24 jan 2012

Zrenjaninci strahuju da je na "banana" mostu prolivena velika količina žive. Građani tom mestu ne mogu prići

Žitelji naselja Berbersko u Zrenjaninu bili su šokirani kada su na Lučnom pešačkom, ili takozvanom banana mostu, u ovom delu grada, uočili velike količine žive. Odmah su o svemu obavestili Komunalnu policiju, ali su se obratili i redakciji „Dnevnika“ kako bi javnost bila upozorena na prisutnost ovog tečnog metala na jednoj javnoj gradskoj površini.

Za sada se ne zna otkud živa na mostu koji spaja naselje Berbersko i Ulicu Toše Jovanovića i koliko je ona zaista opasna. Ali, nadležni u gradu, kako nam je rečeno, preduzimaju sve mere da bi se utvrdile okolnosti vezane za ovaj neobičan slučaj.

– Često prelazim preko tog mosta, kad idem u posetu roditeljima i mogu vam reći da ova količina žive, koja se sada nalazi na tom objektu, nije ni jedan posto u odnosu na ono što je bilo pre tri nedelje. Neko je, očito, napravio veliki propust, a kako i zbog čega, valjda će nadležni u gradu da utvrde. Do tada – ko zna koliko je žive otišlo u reku Begej – ispričala je za „Dnevnik“ jedna od uplašenih meštanki Zrenjanina.

Veli da u prvi mah nije znala o čemu se radi, ali tek kada se sagnula i bolje pogledala, zaključila je da je u pitanju živa. Ponešto već zna o ovoj vrsti metala ali je, da bi se bolje upoznala sa njom, potražila dodatne informacije na Internetu, i pročitala da prosuta živa predstavlja potencijalnu opasnost od trovanja. Takođe, ako živa dospe u vodenu sredinu, mikroorganizmi je prerađuju tako da nastaje metaloorgansko jedinjenje koje se rastvara u mastima.
– Mnoge tragične događaje, saznala sam na internetu, izazvala su baš organski spojevi žive, na primer, u Japanu, Gvatemali, Iraku, Pakistanu … Svi ti slučajevi bili su izazvani korišćenjem namirnica koje su bile zatrovane živom – upozorava naša sagovornica.

Šefica Odseka inspekcije za zaštitu životne sredine Mira Dronjak potvrdila je za „Dnevnik“ da je upoznata s ovim slučajem. Kako saznajemo, o svemu su obavešteni i komunalni policajci koji su izašli na teren i konstatovali trenutno stanje, a zatim slučaj prosledili nadležnoj inspekciji.

– Još ne znamo je li zaista u pitanju živa, mada na prvi pogled liči na nju. Ali, čekamo na mišljenje stručnih službi koje imaju ovlašćenje za karakterizaciju otpada. Tek po dobijanju stručnog mišljenja, preduzeće daljnje korake u skladu sa zakonom. Do tada, mesto je fizički obezbeđeno i građani mu ne mogu prići – rekla je Mira Dronjak, a na pitanje koliko je ova živa opasna po ljudski organizam, ona je odgovorila da će to utvrditi stručna služba. Takođe, dodala je ona, Odsek inspekcije za zaštitu životne sredine nije merodavan da određuje poreklo otpada, već bi to, kroz istragu, trebalo da učini zrenjaninska policija.

U Policijskoj upravi u Zrenjaninu „Dnevniku“ je rečeno da je Komunalna policija o ovom slučaju dopisom obavestila Odsek za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Kako tamo kažu, prvo je potrebno utvrditi da li na Lučnom pešačkom mostu zaista prosuta opasna živa, a potom će usledeti potraga za odgovornima za ovaj propust.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!