Žilnik: Pljačkaško-prevarantska država

27 okt 2011

Srbija uopšte nije država

Publicista Mirko Đorđević izjavio je večeras da na severu Kosova na spornim prelazima sarađuju srpski i albanski kriminalci i ocenio da je to razlog zašto se ne dozvoljava uspostavljanje carinske kontrole na tim prelazima. “Oni ne samo da neće albanske carinike na tim prelazima, oni neće carinike uopšte, već žele slobodan šverc, koji je vredan 100 miliona dolara godišnje”, rekao je Đorđević na tribini u Kuli.

On je oštro kritikovao Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i njen odnos prema Kosovu i ocenio da je ta crkva “vodeća opoziciona snaga” u Srbiji, a patrijarh Irinej “vodeći opozicionar”. “To što govori SPC o Kosovu je apsolutna besmislica. SPC ne može da vrati Kosovo u Srbiji, već treba da se dogovori sa postojećim vlastima na Kosovu”, ocenio je Đorđević.

Reditelj Želimir Žilnik rekao je da ekonomsko uređenje u Srbiji nema nikakve veze sa neoliberalnim konceptom. “Ovo je prevarantsko-pljačkaški koncept a ne neoliberalni””, ocenio je Žilnik i naveo nekoliko primera loših privatizacija u Srbiji.

Politikolog Pavel Domonji ocenio je da Srbija uopšte nije država, već “režim koji sjedinjuje najgore u sebi”. “Taj režim u sebi sjedinjuje demagogiju i oligarhiju”, kazao je Domonji. Prema njegovim rečima, ministarstva u Vladi Srbije su koncipirana po principu feuda i kontrolišu se po partijskim linijama.

Domonji je ocenio da je “besmislena” priča da decentralizacija može da dovede do dezintegracije Srbije i rekao da je decentralizacija “najintegrativniji” faktor, pošto podrazumeva preraspodelu moći i novca. Ilustrujući koliko je Srbija centralizovana država, Domonji je naveo primer opštine Paraćin koja je otvorila svoju kancelariju u Beogradu, pošto su izračunali da im je jeftinije da plaćaju zakup prostora u Beogradu i jednog zaposlenog, nego da svako malo dolaze u Beograd po različite papire i na različite razgovore.

Nenad Živković iz Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju rekao je da “svaki dinar” javnih prihoda u Srbiji mora da prođe preko računa u Beogradu. “A ne vredi da se na lokalne samouprave ili na pokrajinu prenesu nadležnosti, ako te nadležnosti nisu praćene finansijama”, rekao je Živković.

On je naveo da se Nacionalni savet za decentralizaciju nije sastajao od aprila 2010. godine i rekao da je nemoguće očekivati da do kraja godine bude izrađena Nacionalna strategija za decentralizaciju, kao što je bilo poredviđeno.

Večerašnju tribinu u Skupštini opštine Kula organizovalo je Nezsavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku američke fondacije NED.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!