ZIJAD BEĆIROVIĆ: Vučićeve misterije i proročanstva

"Vrlo je neobično da se predsjednik jedne vlade, predsjednik države ili neki drugi zvaničnik koji obnaša najvišu funkciju, bavi temama koje su zapravo minorne"

27. okt 2016

Zijad Bećirović iz ljubljanskog Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije za “Zašto!” analizira dramatično obraćanje premijera Srbije Aleksandra Vučića o hapšenju policijskog službenika koji je sarađivao sa stranom tajnom službom, o otkrivanju grupe koja je pripremala ilegalne aktivnosti prema Crnoj Gori i o pritiscima koje očekuje na njega i na Vladu. Razgovarala Branka Trivić.

Misterije

Vrlo je neobično da se predsjednik jedne vlade, predsjednik države ili neki drugi zvaničnik koji obnaša najvišu funkciju, bavi temama koje su zapravo minorne, kao što je moguća pretpostavka da neki državni činovnici surađuju sa tajnim službama. To je posao portparola, a prije svega pravosudnih institucija. Za bilo koga ko krši zakone i ustav države postoji propisana procedura, pa ne treba stvarati nikakvu misteriju u vezi s tim.

Podizvođači

Tim prije što je notorno poznato da obavještajne službe pokrivaju sve države i da, naravno, manje obavještajne službe u regiji rade za strane obavještajne službe kao podizvođači, iz razloga što bolje poznaju jezik, kulturu i mentalitet, pa lakše dolaze do informacija. Mada, moramo biti realni i reći da je sve manje informacija koje nisu poznate. Regionalne države imaju toliku prisutnost stranog faktora u poslednjih gotovo 30 godina, tako da se o svim tim zemljama sve zna što je potrebno.

Javne tajne

Prvo je ponovo neobično da predsednik Vlade na takav način komentira obavještajnu zajednicu. Obavještajna zajednica je stručna, ekspertska, agencija, koja štiti interese pojedinačne države i njen rad je i po samom zakonu tajan, što znači da ne bi trebao biti predmet javnog diskursa, a pogotovo ne od strane predsjednika vlada. Naravno, događaji u poslednjih nekoliko godina, a i u poslednjih nekoliko mjeseci, u regiji pobuđuju interes obavještajnih službi za pojedine države, tako da nije nikakva novost da je povećan taj obavještajni rad – i velikih obavještajnih službi i manjih, a pogotovo susjeda koji se međusobno pokrivaju.

Zastrašivanje

Bojim se da na sceni ponovo imamo neku vrstu zastrašivanja, izmišljanja neprijatelja i stvaranja jedne psihoze u društvu koja već pomalo relaksirane odnose u poslednjih nekoliko godina ponovo vraća u prošlost, gdje svaki građanin Srbije ili neke druge države potencijalno može biti optužen za saradnju sa nekim stranim službama ili nekim sigurnosnim aparatom na neki nezakoniti način.

Proročanstva

Mislim da nije dobro da se predsjednik Vlade bavi takvim proročanstvima. U datom trenutku to može podignuti rejting – političari su na Balkanu opsjednuti sopstvenim rejtingom i pozicijom u javnosti, međutim, dugoročno, kada se pokaže da nema zdravih osnova jedne takve procjene, to može koštati svakog političara, uključujući i predsjedika Vlade Republike Srbije, jer se može ispostaviti da se koristio špekulacijama koje su dovele do zavođenja ili obmanjivanja srbijanske i šire javnosti.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga