Žigmanov: Zabranjeno održavanje naučnog skupa u Gradskoj kući u Subotici

25 sep 2014

HNV osudilo odluku gradonačelnika Subotice

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata saopštio je danas da je gradonačelnik Subotice Jene Maglai zabranio održavanje naučnog skupa tog zavoda u Plavoj većnici subotičke Gradske kuće.

U saopštenju koje je potpisao direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov ističe se da su u toj ustanovi sa nevericom i zaprepašćenjem primili odluku gradonačelnika kojom se zabranjuje sutrašnje održavanje naučno-stručnog stola „Identitetske sastavnice i prijepori bunjevačkih Hrvata“ u Plavoj većnici.

„Za organizatora je poniženje tim pre veće, jer se ovaj interdisciplinarni naučni skup organizovao na osnovu ranijeg dogovora o saradnji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Katedre za manjinske zajednice i kulture Odseka za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, institucija čiji su osnivači dvije države“, naveo je u saopštenju Žigmanov.

On je ocenio da je zabrana održavanja naučnih rasprava, bez obzira na „osetljivost“ teme, svojstvena manirama autoritarnih i nedemokratskih vlastodržaca.

„Posebno zabrinjava što se nemogućnost održavanja skupa u prostoru državne institucije dogodila nakon što su u novembru prošle godine predsednik Srbije i gradonačelnik izneli eksplicite tvrdnje upravo o identitetskim raspravama ovdašnjih Hrvata“, piše u saopštenju.

Žigmanov je ocenio da je ovim gestom subotičkog gradonačelnika Hrvatima u Srbiji poručeno „gde im je mesto“, ukoliko žele nešto više od plesa i tambura.

Direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata je dodao i da će najavljeni naučni skup biti održan u predviđenom terminu u Pastoralnom centru u dvorištu Subotičke biskupije.

HNV osudilo odluku gradonačelnika Subotice

Zabranu održavanja naučnog skupa Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u subotičkoj Gradskoj kući osudilo je danas i Hrvatsko nacionalno veće (HNV), koje je suosnivač tog zavoda.

Predsednik HNV Slaven Bačić istakao je u pisanoj izjavi da je neugodno iznenađen odlukom gradonačelnika Subotice.

„Iako je to učinio pod izgovorom nemešanja u identitetske i političke sporove između Bunjevaca koji se osećaju Hrvatima i onih koji osporavaju svoje hrvatsko poreklo, ukazujemo da se gradonačelnik na ovaj način zapravo otvoreno svrstao na stranu onih Bunjevaca koji se ne osećaju Hrvatima, budući da je u istoj dvorani ove godine održan panel o usmenom narodnom blagu, običajima i tradicijama bačkih Bunjevaca, u organizaciji KUD Bunjevka iz Subotice te privremene uprave Bunjevačkoga nacionalnog vijeća“, naveo je Bačić.

On je ukazao da se zabrana gradonačelnika ne odnosi na politički skup, već je uglednim profesorima i doktorima znanosti iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine zabranjeno da iznesu stručna saznanja i argumentaciju o poreklu i identitetu Bunjevaca u Gradskoj kući, koja bi trebalo, kako je dodao, da bude dom svih Subotičana i svih etničkih zajednica u gradu.

„Zato je zabrana korišćenja Plave većnice, u kojoj se inače održavaju okrugli stolovi, paneli i predstavljanja knjiga o različitim pa i političkim temama, tim više ponižavajuća ne samo za zajednicu bunjevačkih Hrvata već i za Suboticu, jer proizlazi da više uvažavanja imaju članovi mesnih KUD-ova i raspuštenih nacionalnih veća, nego profesori i doktori nauka, što, nažalost, govori u prilog tvrdnjama o sve većoj provincijalizaciji Subotice“, poručio je predsednik HNV.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata saopštio je danas da je gradonačelnik Subotice Jene Maglai zabranio održavanje naučnog skupa tog zavoda u Plavoj većnici subotičke Gradske kuće.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!