Žigmanov: Trojica mladića u Sonti pretučeni na nacionalnoj osnovi

27 dec 2017

Hrvatska ambasada u Beogradu izrazila zabrinutost zbog incidenta

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izjavio je da su u Sonti, u nedelju uveče, pretučena tri mladića hrvatske nacionalnosti, prenosi portal Magločistač.

Žigmanov je rekao da je mladiće, posle verbalnih pretnji, pri polasku kući iz kafića, prebila grupa mlađih ljudi, pri čemu su, kako je naveo, „korišćeni pogrdni izrazi s nacionalnom osnovom“.

On tvrdi i da ta vrsta uznemiravanja, koje je sada rezultiralo fizičkim nasrtajem, traje duže vreme.

Mladiće i njihove roditelje juče su posetili Žigmanov i otpravnik poslova hrvatske ambasade koji su naveli da će pratiti rešavanje slučaja, identifikaciju i sankcionisanje počinitelja, navodi Hina.

Agencija prenosi i da je hrvatska ambasada u Beogradu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije izrazila zabrinutost zbog incidenta i zatražila brzu službenu informaciju.

Predstavnik hrvatske institucije posetio je i policijsku stanicu u Sonti gde je izrazio očekivanje da će svi elementi incidenta biti rasvetljeni.

Na ove navode reagovao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je izjavio da izveštaj Policijske uprave Sombor u svim elementima demantuje navode Žigmanova.

Mirović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima tvrdi da iz izveštaja proizilazi da su pripadnici Policijske uprave Sombor, odmah po saznanju o tuči mladića u Sonti, obavili sve neophodne radnje sa ciljem da utvrde činjenice i okolnosti ovog događaja.

Predsednik Pokrajinske Vlade tvrdi da je „nedvosmisleno utvrđeno da nema elemenata izvršenja dela na nacionalnoj osnovi“ i o tome je Policijska uprava Sombor obavestila javno tužilaštvo.

„Svako unošenje nemira u harmonične međunacionalne odnose koje u Vojvodini grade i neguju njeni građani i predstavnici državnih organa – nedopustiva je. Tražim od nadležnih da uvek i na svakom mestu primenjuju zakon, posebno kad su u pitanju tekovine skladnih međuetničkih odnosa“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

(Autonomija, Magločistač)

Podelite ovu stranicu!