Žigmanov: Incident je bio etnički motivisan, neprimerene reakcije vlasti u Srbiji

29 dec 2017

“Vrlo je teško razumljivo kako žrtva etničkog incidenta moze biti osumnjičena i otkuda krivična prijava protiv nje”

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata (DSHV) u Vojvodini Tomislav Žigmanov ponovio je danas tvrdnje da je tuča između grupe mladića u mestu Sonta u Vojvodini bila etnički motivisana i najoštrije odbacio optužbe da je DSHV u tom slučaju bio instrumentalizovan od zvaničnog Zagreba.

Žigmanov je agenciji Beta rekao da su reakcije vlasti u Srbiji bile “neprimerene” i “mimo duha evropskih načela”.

“Bilo je za očekivati da se pokaže više interesovanja za sagledavanje svih elemenata tog incidenta, kao i da se svemu pristupi sa više opreza i suzdržanosti kada je u pitanju davanje ocena i sa više političke korektnosti kada je u pitanju tumačenje postupaka predstavnika hrvatske zajednice i države”, kazao je Žigmanov.

On je ranije saopštio da je tuča koja se u Sonti dogodila 24. decembra bila etnički motivisana, odnosno da su na meti nasilnika bili Hrvati iz tog mesta. Toj oceni se pridružila i država Hrvatska, što je država Srbija najoštrije demantovala.

Žigmanov je danas rekao da postoje “vrlo uverljivi” elementi da je reč o nasilju koje je bilo etnički motivisano, da je žrtva hrvatske nacionalnosti, a da je u postupku njegove policijske obrade došlo do određenih proceduralnih propusta.

“Vrlo je teško razumljivo kako žrtva etničkog incidenta moze biti osumnjičena i otkuda krivična prijava protiv nje”, upitao je Žigmanov.

On je optužio predstavnike vlasti u Srbiji da su svojim izjavama vršili pritisak na istražne organe i na sud, koji je jedino merodavno mesto za donošenje odluke o tome koji je motiv za tuču bio.

Prema njegovim rečima, reč je i o zastrašivanju političkih predstavnika hrvatske zajednice, kako se ne bi angažovali na planu zaštite prava pripadnika svoje zajednice, naročito u situacijama kada su ona ugrožena.

“Politički kod i praksa u ovakvim situacijama iz perspektive evropskih standrada kazuju da najveći pijetet treba da ima žrtva, kao i da se ne donose nagle, jednostrane i netačne ocene, nego da se uz osudu takvog čina u partnerskom dijalogu sa oštećenima i sa onima koji su ukazali na indicije da je reč o krivičnom delu iz mržnje, ide ka osudi i kažnjavanju kao neprimerenog i nedopustivog takvog čina”, rekao je Žigmanov.

On je izrazio žaljenje jer je celi slučaj ušao u prostor širih razmirica ukupnih srpsko-hrvatskih odnosa, što je dodatno stavilo negativnu senku na čitav slučaj, uz gotovo direktne optužbe da je DSHV intrumentalizovan od strane službenog Zagreba.

“To je najdalje od istine. Te maniupluacije najčvršće i najstrožije odbacujemo i odlučno demantujemo”, poručio je Žigmanov.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!