Ženske organizacije pozivaju na protestni marš: Smrt fašizmu – sloboda ženama

05 mar 2018

"Ženska prava pod konstantnim su udarima retrogradnih tendencija desničarskih politika"

Mreža Žene protiv nasilja, Rekonstrukcija Ženski fond, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Astra, Romska ženska mreža, Mreža Žena u crnom Srbije, Mreža žena Rasinskog okruga, Levi samit Srbije i Plenum žena za štrajk, pozvale sve građanke Srbije i Vojvodine na protestni marš 8. marta u Beogradu, na Trgu Republike u 17 sati.

Pod parolama „Smrt fašizmu – sloboda ženama“ i „Štrajk žena“ i ove godine, saopštavaju organizatorke, žene marširaju protiv “opresivnih politika patrijarhata i kapitalizma koje nas, kao žene, ugrožavaju“.

„Davno izvojevana prava i slobode koja su nam u nasleđe ostavili Antifašistički front žena i socijalistička modernizacija, a koja su radila na stvaranju uslova za dostojanstven život žena, pod konstantnim su udarima retrogradnih tendencija desničarskih politika. Ženski pokret od svog osnivanja nastavlja da se suprotstavlja svim praksama koje žene zadržavaju u potlačenom položaju“, navodi se u pozivu.

Ove godine, dodaje se, organizacije se pridružuju inicijativi žena širom sveta, od Argentine do Poljske, od Irske do Meksika, koje se okupljaju kako bi se suprotstavile decenijama ekonomske nejednakosti, kriminalizacije i policijskog tlačenja, rasnog i seksualnog nasilja, i beskrajnog globalnog rata i terorizma.

„Zato i danas marširamo u znak internacionalističke solidarnosti, antifašizma, i protiv svih politika koje ugrožavaju naše – ženske – živote“, poručuju predstavnice ženskih organizacija.

B.O. (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!