Ženska platforma: Žene nisu mašine za rađanje vojnika

19 mar 2018

"Svoju decu žene i muškarci žele da vide živu, zdravu i ostvarenu”

Ženska platforma za razvoj Srbije kritikovala je danas izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o rešavanju demografskih problema i upitala na koji način su povezani Strategija za podsticanje rađanja i ekonomske mere populacione politike sa “Gvozdenim pukom, odbranom bugarske granice i pregovorima oko Kosova”.

“Verujemo da država mora da obezbedi uslove u kojima će žene i muškarci želeti da budu roditelji i podsticati svoju decu da ostanu u zemlji radi života koji im omogućava razvoj, a ne nove ratove. Zbog toga nam je posebno značajno da se pitanje demografske politike odvoji od konflikata, jer svoju decu žene i muškarci žele da vide živu, zdravu i ostvarenu”, navela je Ženska platforma u saopštenju za javnost.

Optužili su Vučića da je načinom na koji ju je predstavio, demografsku politiku stavio isključivo u kontekst konflikta i odbrane interesa nacije, a svrha rađanja predstavio je kao proizvodnju dovoljnog broja vojnika.

“U narativu u kom se predsednik obratio javnosti nije bilo mesta za pitanje trajnog povećanja životnog standarda, probleme iseljavanja mladih i obrazovanih, kao i razvojne politike u okviru kojih bi trebalo rešavati demografske problem”, piše u saopštenju.

Ženska platforma je poručila da demografske politike koje su usmerene samo na žene i samo na rađanje ne daju adekvatan rezultat.

“Ni jedna pojedinačna politika ne rešava problem. Značajnu ulogu imaju ekonomski društveni i politički kontekst, a politike usmerene na kvalitet života su jedini efikasan odgovor na nisku stopu nataliteta”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zabrinjava i trend kojim se kao uzrok nepovoljne demografske slike u javnosti sve češće spominje abortus i predlažu mere ograničavanja prava na prekid neželjene trudnoće, dok istovremeno kontracepcija za žene još uvek nije besplatna, a u školama ne postoje nastavni sadržaji o reproduktivnom zdravlju.

“Žene Srbije su ravnopravne građanke ove zemlje i nisu mašine za rađanje”, navela je Ženska platforma.

Ženska platforma za razvoj Srbije okuplja više od 600 potpisnika i potpisnica iz brojnih sektora, čiji cilj je izgradnja održivog društva sa visokim kvalitetom svakodnevnog života.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!