Žene u crnom: U Srbiji visok stepen tolerancije na nasilje nad ženama

06 mar 2018

"Retradicionalizacija društva čini da nasilje kojem su žene izložene bude legitimno"

Najmanje 251 žena je ubijeno u Srbiji u proteklih osam godina u porodičnom nasilju, a svaka treća obraćala se nadležnim institucijama za pomoć, upozorile su danas Žene u crnom koje su, zajedno sa sličnim organizacijama, za četvrtak najavile Osmomartovski marš u Beogradu.

Takođe, Žene u crnom su podsetile da su prethodne godine samo nekoliko dana od početka sprovođenja novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici dve žene i jedno dete ubijeni naočigled ljudi iz institucija.

„Ti podaci ukazuju na visok stepen tolerancije društva na muško nasilje prema ženama, odsustvo blagovoremenog i sveobuhvatnog odgovora institucija. Muško nasilje prema ženama je zločin!“, navodi se u saopštenju i dodaje da je verovanje ženi koja prijavljuje nasilje prvi korak na putu zaustavljanja nasilja.

U saopštenju se dodaje da je to razlog zbog koga žene i danas marširaju u znak internacionalističke solidarnosti, antifašizma, i protiv svih politika koje ugrožavaju naše – ženske – živote.

„Umesto da obezbedi besplatno i svima dostupno zdravstvo, obrazovanje i osnivanja porodice i da za te svrhe izdvaja novac građana, država bira da budžetska sredstva troši na finansiranje kampanja koje samo ponižavaju žene„.

U saopštenju se podseća da je ženski rad slabo plaćen ili neplaćen, da se često odvija u lošijim radnim uslovima i da su žene neprestano izložene seksističkim praksama na radnom mestu.

Retradicionalizacija društva čini da nasilje kojem su žene izložene bude legitimno. Samo jedan od oblika nasilja je i konstantan udar retrogradnih tendencija crkve i države na naša reproduktivna i seksualna prava.

„Žene su, tako, svedene isključivo na njihovu biološku, reproduktivnu ulogu, i pod konstantnim su udarom propagande o beloj kugi i odumiranju nacije. Ovakve politike su pre svega nacionalističke, i isključuju sve žene koje se ne uklapaju u ideju heteroseksualne Srpkinje – žene iz nesrpskih etničkih grupa, posebno Romkinje i Albanke, neheteroseksualne žene – lezbejke, biseksualne i trans žene i žene sa invaliditetom“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!