Žene u crnom: SPC da se izvini ženama zbog izjave Amfilohija Radovića

19 Oct 2017

"Mitropolit zloupotrebljava religiju u političke svrhe"

Organizacija “Žene u crnom” osudila je danas izjavu mitropolita Amfilohija (Radovića) da su “srpskinje postale majke čedomorke” i pozvale Srpsku prvoslavnu crkvu (SPC) da se u njegovo ime izvini svim ženama.

Kako su ranije pisali mediji, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je prilikom služenja liturgije u Pećkoj Patrijaršiji u nedelju, 15. oktobra, kazao da “Srpkinje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji”.

Organizacija “Žene u crnom” je navela da mitropolit zloupotrebljava religiju u političke svrhe i da je njegova izjava “krajnje opasna”.

“Njegov stav bi bio problematičan čak i kada bi ga izneo kao privatno lice Risto Radović, ali je on krajnje opasan, jer ga je on izneo kao velikodostojnik Srpske pravoslavne crkve”, naveli su u saopštenju.

Dodaju da se SPC “nije ogradila” od te izjave, što, kako su ocenili, pokazuje da je stav Amfilohija Radovića i stav zvanične crkve o ženama koje imaju abortus.

Osuda izjava državnih funkcionera koje slave ratne zločine

Organizacija “Žene u crnom” osudile je i najviše državne funkcionere i organe koji svojim postupcima i izjavama, kako se navodi, odaju priznanja i slave ratne zločine.

Povodom najave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će generali i visoki oficiri Vojske Jugoslavije koji su komandovali u ratu na Kosovu 1998. i 1999. godine na Vojnoj akademiji biti “predavači po pozivu”, “Žene u crnom” su navele da je ta izjava korak dalje u devastaciji državnih institucija i ponižavanju građana i građanki Srbije.

Navodeći da će takve izjave pojačati patnju porodica 1.100 osoba sa Kosova koje se vode kao nestale, “Žene u crnom” su ukazale da za porodice žrtava nikada neće proći žalost i tuga za svojim najmilijima.

“Izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića da je ‘prošlo vreme stida’ i da je došlo vreme ‘tihog ponosa’ osobama osuđenim za ratne zločine, sramota su za sve građane i građanke Srbije i uvreda za preko 7.000 civilnih žrtava zločinačkog pohoda jedinica pod komandom ratnih zločinaca Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i drugih“, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je navela da su “vladajuće političke elite, na čelu sa Predsednikom Aleksandrom Vučićem” koje su “iznikle iz moralnog taloga zločinačkih ’90-tih” godina prošlog veka “prikrile svoje moralne vrednosti i iskrene ciljeve”, jer od kada su došli na vlast govore prazne floskule o ”važnosti pomirenja” i slično, ali nikada se od njih ne može čuti reč priznanja zločina i iskrenog žaljenja za sve zlo naneseno tokom njihove vladavine ’90-tih.

Vulin je ranije danas izjavio da će generali i visoki oficiri Vojske Jugoslavije koji su komandovali u ratu na Kosovu 1998. i 1999. godine na Vojnoj akademiji biti “predavači po pozivu”, dodajući da su to “izuzetni ljudi” prema svim svetskim kriterijumima i ljudi koje bi poželela svaka akademija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!