Žene u crnom osudile odluku o izručenju kurdskog aktiviste Turskoj

26 dec 2017

"Srbija je jedina zemlja u Evropi koja sarađuje sa Turskom u progonu njenih građana na političkoj i nacionalnoj osnovi"

Nevladina organizacija Žene u crnom osudila je danas odluku državnih organa Srbije da izruči Turskoj kurdskog aktivistu Dževdeta Ajaza, kao i da mu uskrate azil u Srbiji.

„Vlasti Srbije su se oglušile o preporuku Komiteta protiv torture UN, kojom se od Srbije traži da se uzdrži od izručenja Ajaza, jer postoji rizik da bi mogao biti izložen torturi u matičnoj zemlji. Prekršile su Konvenciju UN kojom je propisano da nijedna zemlja neće proterati, vratiti niti izručiti osobu drugoj državi ako postoje ozbiljni razlozi za sumnju da može biti podvrgnuta torturi“, navodi se u saopštenju.

Dževdet Ajaz, koji je u Turskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog rušenja ustavnog poretka, sinoć je izručen iz Srbije toj zemlji, i pored preporuke Komiteta UN da se zvanični Beograd uzdrži od izručenja jer postoji rizik da bi mogao biti izložen torturi.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je ranije danas da je Ajaz izručen jer je odluka o njegovom izručenju bila konačna i nije bilo pravnog leka za njeno poništavanje.

Žene u crnom, međutim, podsećaju da je Turska od najviših tela UN za ljudska prava i od najrelevantnijih međunarodnih organizacija označena kao zemlja u kojoj se sistematski proganjaju politički neistomišljenici, aktivisti za ljudska prava i novinari, a da je kršenje ljudskih prava masovno rasprostranjeno.

„Napominjemo da je Turska poslala nekoliko hiljada sličnih zahteva za izručenje na adrese više evropskih država i da su te zemlje, vodeći se između ostalog preporukama Komiteta protiv torture UN, odbile da izruče osobe koje Turska potražuje, što Srbiju čini jedinom zemljom u Evropi koja sarađuje sa Turskom u progonu njenih građana na političkoj i nacionalnoj osnovi„, navela je ta organizacija.

Ta organizacija je, takođe, ocenila da slučaj Ajaza na brutalan način pokazuje da su vlasti u Srbiji prilikom svog delovanja lišene skrupula i vrednosti i da se rukovode isključivo ličnim i sitnim interesima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!