Žene u crnom obeležile Međunarodni dan žena

08 Mar 2011

Žene izgubile mnoga prava koje su izvojevale u antifašističkoj borbi

Oko 200 aktivistkinja nevladine organizacije Žene u crnom okupilo se danas na beogradskom Trgu Republike povodom Međunarodnog dana žena.
One su držale trasparente sa sloganima “Volim, verujem. Vrednujem sebe”, “Stop femicidu u Srbiji”, “Zahtevamo jednake mogućnosti i društvo slobodno od diskrimiinacija i predrasuda”, “Romkinje su deo ženskog pokreta”, ” Stop seksualnm nasilju”.
“Ono što danas želimo da kažemo jeste da smo u jednom izmenjenom sistemu vrednosti, koji je patrijarhalan i klerikalan, izgubile mnoga prava koja smo izvojevale u antifašističkoj borbi, da su nam plate manje nego što su bile, da je naš položaj gori nego što je bio”, rekla je za agenciju Beta aktivistkinja Žena u crnom, Marija Perković.
Ona je kazala da se žene danas tretiraju kao objekti “iako su bile subjekti revolucije u Drugom svetskom ratu” i dodala da su žene bile “ponosne građanke” u periodu pre Miloševića i pojave nacionalizma.
Aktivistkinje su posle održanog performansa krenule u protestnu šetnju od Trga Republike do Slavije.
“Idemo u protestni marš jer smatramo da je borbu za ženska ljudska prava, za radna prava, nemoguće voditi samo na tribinama i konferencijama. Želimo da nas vide na ulicama i zaista najozbiljnije protestujemo zbog ekonomske situacije u kojoj su se žene našle”, rekla je Perković okupljenim novinarima.
Današnji skup Žena u crnom obezbeđivalo je oko 20 policajaca.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!