Žene u crnom: Iza lažne brige o zdravlju Ratka Mladića, pokušaj da on izbegne pravdu

12 Sep 2017

"Mladiću želimo dobro zdravlje i dug život, ali u instituciji u kojoj je mesto osuđenim ratnim zločincima"

Organizacija Žene u crnom ocenila je danas da zahtev porodice haškog optuženika Ratka Mladića da mu se odobri lečenje u Srbiji predstavlja izraz vrhunskog cinizma, a da su garancije koju je ponudilo Ministarstvo pravde u tom slučaju sramne i da se iza “lažne brige za njegovo zdravlje, krije pokušaj da izbegne pravdu i umre kao neosuđivano lice”.

“Zahtev porodice ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu optuženog za najteže ratne zločine, uključujući i genocid, da mu se odobri lečenje u Srbiji, predstavlja izraz vrhunskog cinizma u odnosu na žrtve njegovih genocidnih podviga i izraz najdubljeg nepoštovanja elementarnog osećanja pravde”, navela je ta organizacija.

U saopštenju se dodaje da Mladića, bez obzira na težinu zločina za koje se tereti, činjenica da se više godina skrivao od pravde “i time naneo veliku političku i finansijsku štetu Srbiji, u potpunosti diskvalifikuje za bilo kakvu podršku Vlade Srbije”.

“Tokom svog skrivanja od pravde, Ratko Mladić je imao veću ili manju podršku državnih organa Srbije, što Vladu Srbije unapred diskredituje kao davaoca garancije da će Ratko Mladić u Srbiji biti dostupan sudskim organima”, navodi se u saopštenju.

Žene u crnom navele su i da umesto brige za zdravlje Ratka Mladića, “o čemu se brine holandska država, Vlada bi trebalo da ispuni barem deo obaveza u vezi sa genocidom u Srebrenici”.

“Iz svih gore navedenih razloga, smatramo da je najsigurnije mesto za Ratka Mladića pritvorska jedinica MKSJ u Hagu i da bi mu dolaskom u Srbiju bio ugrožen život, a samim tim i dostizanje pravde za žrtve genocida u Srebrenici i drugih zločina počinjenih širom Bosne i Hercegovine, koje su počinile snage pod komandom Ratka Mladića”, navodi se u saopštenju i dodaje da ta organizacija Mladiću želi “dobro zdravlje i dug život, ali u instituciji u kojoj je mesto osuđenim ratnim zločincima”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!