Zbog uvrede Erdogana, piscu 11 meseci zatvora

26 sep 2014

Erol Ozkoraj u tekstu 2013. godine, koji je napisao sa svojom suprugom, sociološkinjom Nurten Ozkoraj, ocenio da Vlada sprovodi "islamski autoritarizam"

Turski pisac i novinar Erol Ozkoraj osuđen je uslovno na 11 meseci zatvora jer je u jednom tekstu uvredio predsednika Režepa Tajipa Erdogana, saopštili su danas sudski izvori.

Ozkoraja je osudio sud u Istanbulu, jer je, kao koautor jednog teksta uvredio Erdogana koji je u avgustu izabran za predsednika Turske, posle 11 godina na čelu turske vlade.

Erol Ozkoraj u tekstu 2013. godine, koji je napisao sa svojom suprugom, sociološkinjom Nurten Ozkoraj, ocenio da Vlada sprovodi „islamski autoritarizam“, za šta su argumente našli u tekstovima objavljenim za vreme tronedeljnih antivladinih protesta.

Te proteste policija je brutalno ugušila, a tokom nereda poginulo je osam ljudi, hiljade su ranjene, a mnogi demonstranati uhapšeni.

Pokrenuto je više stotina sudskih procesa protiv učesnika protesta, među kojima je 26 osumnjičeno da su bili organizatori demonstracija.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!