Završena najveća transakcija u regiji: Agrokor postao vlasnik Mercatora

04 sep 2014

Predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić istakao je da je ovom operacijom "završena najveća transakcija u historiji regije“

Nakon završetka javne ponude za kupovinu preostalih dionica, Agrokor je od 1. septembra postao 80,75-postotnim vlasnikom Mercatora.

„Ponudu Agrokora za kupovinu preostalih dionica Mercatora u zakonskom roku, koji je istekao 1. septembra u 12 sati, prihvatili su dioničari koji su vlasnici 27,63 posto dionica, čime je Agrokor, s ranijim preuzimanjem većinskog udjela, postao 80,75-postotnim vlasnikom Mercatora“, navodi se u saopštenju Agrokora.

Agrokor je ponudu za preostale dionice, nakon što je prije toga u dogovoru s članovima konzorcija otkupio većinski udio od 53,12 posto dionica, objavio 31. jula. Cijena za jednu dionicu, u skladu sa Zakonom o preuzimanju, ostala je ista kao i kod kupovine dionica iz prvog, većinskog paketa koji je Agrokor platio članovima konzorcija, a iznosi 86 eura.

Predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić nakon zaključenja ponude o preuzimanju većeg dijela raspoloživih dionica istakao je da je ovom operacijom „završena najveća transakcija u historiji regije“.

„Ovom historijskom transakcijom počinjemo stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za zaposlenike i inicirati daljnji razvoj ekonomije u regiji, osnaživati tržišta za naše dobavljače, čime ćemo u konačnici znatno povećati razinu zaposlenosti. Ova transakcija čin je uspjeha, koji će dovesti do novih vrijednosti“, rekao je Todorić.

Agrokor će malim dioničarima isplatiti kupovnu cijenu u roku od osam dana nakon što se Agencija za vrijednosne papire i tržište kapitala uvjeri u uspješnost ponude.

Krajem jula Agrokor je prodajnom konzorciju banaka i korporacije Pivovarne Laško uplatio dogovorenih 172 miliona eura za 53,12 posto dionica Mercatora.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!