Završen Tamburica fest

18 Jun 2012

Tamburaški orkestar "Hajo" iz Subotice pobednik je petog Svetskog tamburaškog festivala "Tamburica fest 2012"

Tamburaški orkestar “Hajo” iz Subotice pobednik je petog Svetskog tamburaškog festivala “Tamburica fest 2012”, koji je jutros završen na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Festivalski žiri dodelio je priznanja za umetnički izraz “Savskim valovima” iz Hrvatske, orkestru “Begeč” za negovanje tamburaške tradicije, kao i specijalne nagrade za “”Batine bećare” iz Rumunije, “Batmonoštorske tamburaše” iz Mađarske i “Cirkulan” iz Slovenije.

Nagrada publike pripala je orkestru Kulturno-umetnickcog društva “Lola”, a priznanje medija dobili su “Banjalučki tamburaši”.

Na festivalu je učestvovalo 28 orkestara različitih muzičkih profila iz 14 zemalja.

“Zaista smo izgarali prethodnih pet godina da održimo festival bez najmanjeg incidenta i ujedno smo poslali poruku svetu po kojoj je Novi Sad zaista kulturna prestonica”, rekao je predsednik Organizacionog odbora festivala Jovan Pejčić.

Festival je dobio priznanje za čuvanje tradicije od Tamburaške federacije SAD, koje je idejnom tvorcu Pejčiću, uručio Džo Kirin, jedan od čelnika američkog udruženja.

U revijalnom delu, publiku su sinoć “zagrejali” orkestar “Dijako” iz Hrvatske, pobednici “Tamburica festa” 2009. godine, oni su pokazali kako flamenko ali i pop hitovi zvuče iz tambure.

Zvezda treće festivalske večeri bio je Željko Joksimović koji je u noći između nedelje i ponedeljka održao koncert na Petrovaradinu prvi put posle učešća na Evrosongu. Joksimović je pre 12 godina na festivalu “Zlatna tamburica” pobedio sa kompozicijom “Zvone tambure”.

Kraj zvaničnog programa na festivalskoj bini nije bio znak i za razilaženje publike, koja se preselila pod šatre, u restorane i kafiće gde su zabavu do ranih jutarnjih časova, kao i svako festivalsko veče, upriličili razni tamburaški bendovi.

U revijalnom delu programa na “Tamburica festu” ove godine su nastupili i Zvonko Bogdan sa orkestrom od 21 tamburaša, kao i hrvatska pevačica Jelena Rozga i novosadski tamburaški bend “Apsolutno romantično”.

“Festival afirmiše tamburašku muziku i tamburicu kao instrument i ima za cilj da čuva naše običaje, kulturu, tradiciju. Festival se vraća na Petrovaradinsku tvrđavu, kao nekad, kada su umilni zvuci tamburice Janike Balaža i ‘Osam tamburaša’ krasili zidine ‘Gibraltara na Dunavu'”, naveli su organizatori.

U Muzeju grada Novog Sada na Tvrđavi bila je postavljena izložba “Sećanja na Jovana Janiku Balaža i Osam tamburaša s Petrovaradina”, autorke Dušanke Marković.

Na festivalu je nastupio i čuveni ruski ansambl “Bratina” iz Moskve, koji su poznati i po učešću u čuvenom filmu Nikite Mihalkova, “Sibirski berberin”.

Iz Grčke su došli “Posejdon”, iz Italije, “Moreska Nova” sa plesačkim spektaklom na bini, iz SAD ansambl “Romansa”, iz Hrvatske klapa “Volosko”.

Pobednike je proglasio stručni žiri festivala, koji su činili Zoran Mulić i Budimir Stojanović iz Srbije, Mark Fori iz SAD, Franjo Batorek iz Hrvatske i Spomenko Guzijan iz Bosne i Hercegovine.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i Vlade Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!