Završen Festival “Mirdita, dobar dan”, prikazan film “Albanke su naše sestre”

03 Jun 2017

Četvrti dan Festivala protekao je bez incidenata

Četvrti Festival “Mirdita, dobar dan”, tokom koga je beogradskoj publici predstavljeno više od 10 kulturnih i sadržaja društvene scene kosovskih autora, završen je večeras.

Festival, koji su obeležile tenzije zbog najave dolaska bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage, prema oceni jednog od organizatora – Inicijative mladih za ljudska prava, videlo je oko 1.000 Beogradjana.

Jahjagin dolazak na ovaj festival je otkazan.

Četvrti dan Festivala tokom koga su prikazani komad Bljerte Neziraj i dokumentarni film “Albanke su naše sestre” i predstavljena knjiga “Srbi i Albanci kroz vekove” Petrita Imamija u kojoj se mogu sagledati zločini obe strane, kroz istoriju, protekao je bez incidenata.

Festival je osnovan u nameri da se jednom godišnje beogradskoj publici predstavi kulturna i društvena scena Kosova, a potom i obrnuto, kosovskoj, srpska.

Najava dolaska Jahjage na promociju knjige “Želim da me čuju – Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu” izazvala je negativne reakcije i proteste Srpskog sabora Zavetnici, kao i predstavnika Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!