Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dobio svoje prostorije

19 mar 2015

Ta institucija se od osnivanja nalazi u iznajmljenim prostorijama

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata od danas se nalazi u novim poslovnim prostorijama. Ta institucija, koja se brine o promociji kulture, jezika, pisma i običaja hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini, od 2009. godine se nalazila u iznajmljenim prostorijama.

Nove su obezbeđene zajedničkim sredstvima grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, dok je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje obezbedio novac za adaptiranje i uređenje prostorija.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić ocenio je da hrvatska zajednica zaslužuje svoj prostor, jer se marljivo trudi da očuva bogatstvo svoje nacionalne zajednice.

„Samo malo dalje odavde, žive Slovaci, Rumuni, Rusini, Mađari… preko Dunava Hrvati i ta reka nas ne razdvaja, već suprotno ona je most,ona nas spaja i povezuje. Hrvatska je već dve godine članica Evropske unije, ali je tamo bez nas i nadam se da ćemo se i mi pridružiti toj velikoj zajednici, sa punim pravom, obavezom i zadovoljstvom da budemo deo te evropske porodice“, rekao je Grujić.

Direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov zahvalio se svima koji su pomogli kupovinu, adaptaciju i sređivanje prostora tog zavoda. „Posebno mi je drago, što je ovo bila prilika da se vidi koliko zavod ima podršku, kako u Matici, tako i u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje, koji je sa puno razumevanja podržao ovaj projekat“, poručio je on.

Predstavnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević ocenila je da se kroz Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata već šest godina neguje i čuva kultura, jezik i baština Hrvata u Vojvodini. „Ovo nije samo poruka da uloženim sredstvima stižemo do cilja, već i poruka da dve države mogu da sarađuju, ako imaju isti cilj, jer kako Hrvatska brine o položaju Srba, tako i Srbi brinu o položaju Hrvata u njoj“, istakla je Krstičević.

Ona je ocenila da se time pokazuje važnost manjinskih zajednica.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!