Zaštićeni svedok opisao vađenje srca jednog mladića

11 sep 2012

Zamenik tužioca je rekao da međunarodni tužilac Džon Klint Vilijamson može da proveri iskaz zaštićenog svedoka srpskog tužilaštva

Zaštićeni svedok u slučaju trgovine organima Srba otetih na Kosovu tokom sukoba 1998. i 1999. godine opisao je kako je u jednoj kući na severu Albanije izvađeno srce jednog mladića radi prodaje na crnom tržištu.

Taj čovek je u ponedeljak uveče u emisiji Radio-televizije Srbije opisao kako je sa lekarima učestvovao u operaciji vađenja srca jednog mladića za koga kaže da je bio starosti oko 20 godina i da nije bio Albanac.

„Levu ruku sam stavio na njegove grudi i počeo da režem. Mladić nije bio Albanac, otimao se i dozivao boga. Pošto sam ga posekao negde na polovini počeo je da vrišti i tu je izgubio svest ili je umro…“, rekao je zaštićeni svedok.

Kako je naveo, zaštićeni svedok, predstavljen kao bivši borac Oslobodilačke vojske Kosova, srce je nakon vađenja stavljeno u jedan frižider, a potom vozilom marke „volvo“ tamno zelene boje prebačeno na jedan aerodrom kod Tirane gde je čekao mali privatni avion sa turskom zastavom.

Zaštićeni svedok je rekao da je u toj kući na severu Albanije tokom operacije vađenja srca tog mladića bilo prisutno više njegovih nadređenih iz OVK od kojih mu je jedan odao priznanje zbog toga što je uradio.

„Jedan od njih mi je rekao svaka čast, takvi nam vojnici trebaju na Kosovu“, rekao je zaštićeni svedok, čiji je glas i izgled bio promenjen tokom emitovanja njegovog iskaza.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je u istoj emisiji RTS-a da je tužilaštvo proverilo izjavu zaštićenog svedoka i da je smatra verodostojnom.

Vekarić je naveo da je taj svedok tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. bio srednje rangirani pripadnik OVK i da je „puno toga prošao“ u borbi protiv pripadnika srpske policije i vojske.

Zamenik tužioca je rekao da međunarodni tužilac Džon Klint Vilijamson može da proveri iskaz zaštićenog svedoka srpskog tužilaštva.

„Svedoku verujemo jer smo ga 16 meseci proveravali medicinski, procesno, pravno, geografski, vremenski, poligrafski. Bio je tamo gde je goviorio da je bio i radio to što je rekao da je uradio“, kazao je Vekarić.

Kako je naveo, očekuje se da tužilac Vilijamson uskoro dođe u Beograd.

Vekarić je rekao da srpsko tužilaštvo „sada predaje palicu Vilijamsonu“ i da želi da mu što pre postavi pitanje kada će stići rezultati toga što mu je dostavljeno.

Vekarić je ponovio da je zaštićenom svedoku srpskog tužilaštva ugrožena bezbednost, a ranije je ukazano da je bilo pokušaja da ga se ubije.

U izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, usvojenom u januaru 2001. godine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, opisuje se trgovina ljudskim organima na teritoriji Albanije u vreme sukoba na Kosovu.

Marti je naveo i imena bivših gerilaca s Kosova, među kojima i Hašima Tačija, sadašnjeg premijera Kosova. Albanske vlasti odbacile su Martijeve navode da su se operacije obavljale na severu Albanije.

Posle usvajanja Martijevog izveštaja, Evropska unija je imenovala američkog tužioca Džona Klinta Vilijamsona na čelo međunarodne ekipe istražitelja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!