Zastave Vojvodine i LSV-a na demonstracijama u Barseloni

11 sep 2018

Katalonija 1. oktobra želi da odluči o svojoj nezavisnosti, na referendumu

Na demonstracijama u Barseloni, povodom Nacionalnog dana Katalonije, danas je, pored veoma brojnih katalonskih zastava, primećeno i više zastava pokrajine Vojvodine i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

U LSV-u Autonomiji je potvrđeno da se delegacija te stranke predvođena generalnim sekretarom Bojanom Kostrešom nalazi u Barseloni.

Oni su u glavni grad Katalonije otputovali na poziv partije republikanske levice ERC i sa njima su funkcioneri grupacije Evropske slobodne alijanse (EFA – European Free Alliance) u Evropskom parlamentu, kazali su u LSV-u.

Demonstracije povodom Nacionalnog dana Katalonije, Diade, organizovane su u znak podrške političkim zatvorenicima i za priznavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije.

Organizatori su saopštili da večeras očekuju million ljudi na ulicama.

Od 2012. godine, svake godine stotine hiljada građana demonstrira za nezavisnu državu.

Katalonija 1. oktobra želi da odluči o svojoj nezavisnosti, na referendumu, koji je španski Ustavni sud u hitnom postupku ocenio ilegalnim.

I pored oštrog protivljenja opozicije i španske vlade, katalonski parlament u sredu je usvojio zakon neophodan za održavanje referenduma.

Špansko državno tužilaštvo uz pomoć policije nastoji da spreči pripreme za referendum i preti tužbama zbog neposlušnosti, zloupotrebe službenog položaja i trošenja javnih sredstava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!