Zakon o ravopravnosti polova se slabo primenjuje u praksi

16 Dec 2010

Država sebe nije obavezala na primenu tog zakona, što govori o tome da nema spremnosti da se istinski radi na primeni ovih propisa.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je danas da nije zadovoljna načinom na koji se Zakon o ravnopravnosti polova primenjuje u praksi.

Sedlarevićeva je na tribini u Skupštini Vojvodine kazala da je uzrok tome nejasno propisana procedura i nejasni instrumenti za primenu zakonskih odredbi

One institucije koje bi trebalo da postupaju po zakonu često ne znaju šta u njemu piše, navela je ona.

Profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu Marijana Pajvančić kazala je da zakon ima svega dva instrumenta za primenu, a oba su namenjena poslodavcima.

Prema njenim rečima, to znači da država nije sebe obavezala na primenu tog zakona, što govori o tome da nema spremnosti da se istinski radi na primeni ovih propisa.

“Takođe, mi imamo institucije ali nemamo alat za primenu zakona”, kazala je Pajvančićeva.

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić navela je primer iz Zakona o ravnopravnosti polova u kojem su bračna i vanbračna zajednica izjednačene u pravima, dok u nekim drugim zakonima to nije slučaj, pa vanbračni partneri na sudu ne mogu da ostvare pravo na imovinu ili na penziju.

Na tribini je predstavljena publikacija “Komentar Zakona o ravnopravnosti polova”, čiji su autori Pajvančićeva, Petrušićeva i Senad Jašarević.

Prema rečima autorki, ovaj priručnik nudi instrumente i načine za primenu Zakona o ravnopravnosti polova.

Tribinu je organizovao i publikaciju izdao Centar modernih veština iz Beograda, uz podršku nemačke fondacije Fridrih Ebert (Friedrich).

(Beta)

Podelite ovu stranicu!