Zajednička tribina medija, obrazovanja i pravosuđa: Vlast isključuje struku iz donošenja odluka

28 mar 2018

"Isključivanje javnosti iz donošenja odluka nije više samo sporadično, već je preraslo u sistemski problem"

Grupa za slobodu medija pozvala je građane i predstavnike državnih institucija da se večeras uključe u javnu diskusiju, u kojoj će predstavnici medija, obrazovanja i pravosuđa ukazati na probleme zanemarivanja struke u donošenju odluka o najvažnijim društvenim pitanjima, kao što su izmene Ustava, donošenje seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije.

„Mišljenja sve tri profesije vlast potpuno zanemaruje, njihovi konkretni predlozi i komentari se ignorišu, a najugledniji profesionalci na udaru su provladinih medija i državnih funkcionera”, navodi se u saopštenju Grupe, u kojem se apeluje na Vladu Srbije i resorna ministarstva da uključe stručnu javnost u javne debate o najvažnijim društvenim pitanjima.

Dodaje se da se promene Ustava u oblasti pravosuđa, donošenje seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije odvijaju se uz potpuno ignorisanje stavova i komentara stručne javnosti i bez njihovog suštinskog uključivanja u kreiranje nacrta ovih dokumenata.

“Demokratske vrednosti i vladavina prava u Srbiji mogu se graditi samo uz uključivanje zainteresovane javnosti u kreiranje pravnog okvira koji definiše evropsku budućnost Srbije”, ocenjuje se u saopštenju.

Grupa za slobodu medija upozorava da apeli koji dolaze iz različitih profesija da se njihov glas ne uvažava ukazuju i da isključivanje javnosti iz donošenja odluka nije više samo sporadično, već da je preraslo u sistemski problem.

Tribina na kojoj će se razgovarati o posledicama ovakve prakse vlasti održaće se večeras u 18 časova u sali Opštine Stari grad u Beogradu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!