Zahtev za zaštitu novinara HRT-a

Udruženja okupljena u Platformu podsećaju da novinari imaju prava da se učlanjuju u profesionalna udruženja i da u okviru njih deluju

21. sep 2018

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zatražila je danas od Hrvatske radio-televizije (HRT) da odustane od otkaza svom dugogodišnjem uredniku Hrvoju Zovku i omogući mu nesmetno angažovanje u esnafskom udruženju – Hrvatskom novinarskom društvu.

Ova platforma, u okviru koje u regionu deluje oko 8.000 novinara, „snažno osuđuje započeti proces prekida radnog ugovora Hrvoju Zovku, uredniku i novinaru Hrvatske radio televizije i predsedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND),a od uprave HRT traži da odbaci žalbe protiv njega.

U saopštenju Platforme se navodi da je 13. septembra zbog stalnih pritisaka, pokušaja cenzure i neosnovanih napada na njegovo profesionalno ponašanje, kao i zbog organizacionog haosa u HRT, Zovko podneo pisanu ostavku na mesto izvršnog urednika HRT4, info kanala HRT.

Ostavku je detaljno obrazložio i ona je prihvaćena na sastanku sa Katarinom Periša Čakarun, urednicom Informativno-medijskog servisa HTV, a samo dva sata kasnije, Zovko je pozvan na još jedan sastanak kako bi ponovo obrazložio svoju odluku.

Na tom sastanku Zovko je bio izložen verbalnim napadima, optužbama za neprofesionalnost, aktivizam i angažman u Hrvatskom novinarskom društvu, ali je on te navode odbacio.

Sastanak se pretvorio u raspravu koja je iskorišćena kao uvod u započinjanje procedure vandrednog otkazivanja ugovora o radu, koja je pokrenuta 14. septembra zbog „teških povreda obaveza iz radnog odnosa, te uvreda i pretnji urednici Informativno-medijskog servisa HTV-a Katarini Periši Čakarun“.

Uprava HRT je Radničkom veću predložila najstrožiju sankciju protiv Zovka – otkaz, a odgovor tog tela očekuje se najkasnije u ponedeljak, 24. septembra.

Istovremeno, HND je – ukazujući na Zovkovu profesionalnu karijeru – saopštilo kako „ima bojazan da je pravi razlog otkazivanja ugovora o radu Hrvoju Zovku zapravo njegov angažman u HND, gde je izabran za predsednika u junu 2018. godine“.

Snažno se protiveći ideji bilo ko može biti pod pritiskom ili ugrožen zbog članstva ili angažmana u profesionalnom udruženju, Platforma ocenjuuje da potez HRT predstavlja „direktan pritisak na Zovka kao profesionalnog novinara i indirektni pritisak na Hrvatsko novinarsko društvo“.

Udruženja okupljena u Platformu podsećaju da novinari imaju prava da se učlanjuju u profesionalna udruženja i da u okviru njih deluju. Dešavanja u HRT, kao i neočekivana efikasnost uprave ove kuće, mogu obeshrabriti novinare da traže ostvarivanje tog prava, naglava se u saopštenju Regionalne platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara.

(FoNet / Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga