Zaharijević: Učestali napadi desničara dokaz da u Srbiji rat još uvek traje

07 jula 2017

"Nije se mnogo promenilo od devedesetih do danas”

Adriana Zaharijević sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda izjavila je danas da napadi desničarskih ekstremista na ekipu koja je snimala dokumentarni film “Albanke su naše sestre” govore o tome da projekat suočavanja sa ratnim devedesetim godinama u Srbiji nije moguć i da “rat i dalje traje”.

Adriana Zaharijević je na tribini „(Anti)evropske politike kulture u evropskoj prestonici kulture“ podsetila da je zvanična državna politika Srbije tokom devedesetih godina bila da Srbija nije vodila ratove i ocenila da “samim tim, Srbija iz ratova nije ni izašla”.

Desničarski ekstremisti prekinuli su pre dve nedelje u Nišu projekciju filma “Albanke su naše sestre”, a odgovornost za te incidente preuzela je klerofašistička organizacija Obraz, čije je delovanje Ustavni sud Srbije zabranio pre pet godina.

Dokumentarni film “Albanke su naše sestre” snimljen je u okviru projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja”, koji su partnerski realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosova i Forum ZFD, s ciljem normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Profesorica beogradskog Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević ocenila je da je “očigledno” da društvo u Srbiji ne može ništa da nauči iz nedavne prošlosti.

“Mi možemo doživotno da vodimo kosovsku bitku, ali svet se promenio”, kazala je ona i založila se za razgovor o novom globalnom napadu populizma, koji “razara” stabilne demokratije i institucije koje su ranije bile uzorne.

“Sve ono što je u devedesetim ovo društvo izrodilo kao herojski poduhvat kada su mediji u pitanju i na šta treba da budemo ponosni, praktično više ne postoji”, kazala je Snježana Milivojević.

Aleksandra Đurić Bosnić iz Zavoda za kulturu Vojvodine kazala je da je društvo u Srbiji zaglavljeno u starim formulacijama tipa da li je ugrožena teritorija, nacija, da li se kulturni identitet štiti tako što će se zaštititi ćirilica.

“Ljude proglašavaju autošovinistima jer navodno nisu dovoljno patriote ili nisu dovoljno nacionalni. U tom smislu, nije se mnogo promenilo od devedesetih do danas”, kazala je Aleksandra Đurić Bosnić.

Profesorica Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Milena Dragićević Šešić ocenila je da je nekadašnji Radio B92 danas prava ilustracija “šta smo hteli a šta smo dobili”. “Danas imamo jednu komercijalnu plej listu i kažu da je to navodno dobro”, kazala je Milena Dragićević Šešić.

Ona je ocenila da postoji ogroman stepen autocenzure u naučnim istraživanjima, u oblikovanju nastavnih programa, dok u oblastima medija i kulture autonomija ne postoji.

Tribinu u Medija centru Vojvodine organizovao je Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!