Zagreb: Sklopljen prvi gay brak

07 sep 2014

Radilo se o maloj ceremoniji samo za obitelj kojoj je prisustvovao i ministar Arsen Bauk, koji im je poklonio - dvije kravate

Na zvaničnoj Facebook stranici Zagreb pride je objavio da je u petak navečer u Zagrebu sklopljeno prvo životno partnerstvo. „Sretno i sve najbolje dvojici mladoženja od Zagreb Pridea!“, poručili su. Na Twitter profilu objavili su i fotografiju prvog partnerskog lista uz objavu: „U Hrvatskoj je večeras stvarana povijesti, evo kako izgleda prvi partnerski list“.

Više detalja o prvom gay braku u Hrvatskoj zasad nije poznato. Kako prenosi portal Index.hr radilo se o maloj ceremoniji samo za obitelj kojoj je prisustvovao i ministar Arsen Bauk, koji im je poklonio – dvije kravate.

„Točno je. U ime Republike Hrvatske sam im poklonio dvije kravate. Simboličan je to poklon prvome paru koji je sklopio životno partnerstvo“, kazao je za Index ministar i otkrio kako su dosad zaprimili 17 zahtjeva iz različitih dijelova Hrvatske, a najviše iz Zagreba. „Ovo je veliki korak naprijed“, dodao je Bauk.

Sabor je 15. srpnja usvojio Zakon o životnom partnerstvu koji je definiran kao zajednica obiteljskog života dvije osobe istog spola. Već nekoliko dana kasnije saznalo se kako će prvi u takvu zajednicu stupiti dvojica muškaraca s područja Zagreba u dobi između 30 i 40 godina.

(Slobodna Evropa / Foto: Twitter – Zagreb Pride)

Podelite ovu stranicu!