Zagreb: Političari ignorirali počast žrtvama zločina koje su počinili HV i HVO

Iako pozvani predstavnici države, zastupnici Sabora te grada Zagreba, nisu se odazvali skupu Inicijative mladih

11. dec 2017

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirala je paljenje svijeća na Trgu Francuske Republike u Zagrebu za žrtve zločina koje su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u Bosni i Hercegovini.

Iako su pozvani i državni dužnosnici, zastupnici Hrvatskog sabora te grada Zagreba, ovom se skupu nisu odazvali.

Tim činom 50-ak okupljenih građana i predstavnika civilnih udruga željelo je pokazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, a preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i zločina.

„Zločine su planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlouporabili i osramotili“, piše u pozivu.

Ranije danas, u Zagrebu je održana komemoracija za Slobodana Praljka, osuđenom za ratne zločine koji je u haškoj sudnici počinio samoubojstvo.

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog okupile su se stotine ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Organizator je bio Hrvatski generalski zbor koji okuplja umirovljene časnike.

Akcija #NisuNašiHeroji

Prethodno su članovi i članice Inicijative mladih za ljudska prava upozorili da se proteklih dana održalo nekoliko manifestacija u kojima je odana počast Slobodanu Praljku.

„Minuta šutnje u Saboru za ratnog zločinca. Minuta šutnje u nizu gradskih skupština za ratnog zločinca. Plakat i svijeće na centralnom zagrebačkom gradskom trgu za ratnog zločinca. Komemoracija u koncertnoj dvorani za ratnog zločinca. Besplatan prijevoz za odavanje počasti ratnom zločincu. Ove i ovakve situacije posljednja dva tjedna opisuju hrvatsku društvenu i političku stvarnost“, naveli su u pozivu na okupljanje.

Ukazali su i kako svojim činom, paljenjem svijeća za žrtve HVO-a i HV-a, žele pokazati da „i u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtjevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istovremeno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“.

Prije nekoliko dana, obilježavajući Dan ljudskih prava, organizirali su diljem regije aktivnosti u kojima su istaknuli poruke #NisuNašiHeroji.

„Inicijativa će i u 2018. godini nastaviti borbu za društvo u kojem počinitelji ratnih zločina nisu uzori, a poricanje se ne smatra činom vrhunskog patriotizma. Generacije koje dolaze zaslužuju budućnost koja nije opterećena negiranjem utvrđene odgovornosti za masovna kršenja ljudskih prava“, zaključno poručuju.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga