Za ulazak u EU 49 odsto građana Srbije

24 jula 2017

Za najveći broj građana članstvo u EU predstavlja više mogućnosti za zapošljavanje

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU”, 49 odsto građana Srbije glasalo bi za, 27 odsto bi bilo protiv, 13 odsto ne bi glasalo, a 11 odsto ne zna šta bi odgovorilo.

To je rezultat istraživanja javnog mnjenja „Evropska orijentacija građana Srbije“, koje je krajem juna sprovelo Ministarstvo za evropske integracije.

Anketa u kojoj su učestvovala 1.064 ispitanika starija od 18 godina rađena je prema standardu Evrobarometra.

Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka. Od ukupnog broja ispitanika njih 66 odsto smatra da bi reforme, neophodne za ulazak naše zemlje u EU, trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i stvaranja uređenije Srbije.

Reformu zdravstvenog sistema (16 odsto), borbu protiv korupcije (15 odsto), reformu pravosuđa (15 odsto), reformu poljoprivrede (11 odsto) i reformu obrazovnog sistema (11 odsto) građani prepoznaju kao najznačajnije.

Sledeće po važnosti su reforme zaštite potrošača (9 odsto), reforma zaštite životne sredine (7 odsto) i bolja zaštita ljudskih prava (7 odsto).

Najveći procenat građana, njih 59 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno više od polovine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i spremnost da se na taj način dođe do održivih rešenja.

Za najveći broj građana, njih 17 odsto, članstvo u EU predstavlja više mogućnosti za zapošljavanje, put ka boljoj budućnosti mladih (16 odsto), mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (14 odsto), kao i mogućnost da se uredi stanje u našoj državi (12 odsto).

Kada je reč o bespovratnoj razvojnoj pomoći Srbiji od 2000. do danas, 23 odsto ispitanika je prepoznalo da je EU najveći donator, 22 procenta misli da je reč o Rusiji, za Kinu se izjasnio 21 procenat građana, dok je na četvrtom mestu Japan sa 11 procenata, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

(FoNet) 

Podelite ovu stranicu!