Za nauku u Vojvodini 450 miliona dinara

28 Jan 2016

Pokrajinski sekretar predstavio 12 javnih konkursa Sekretarijata za nauku

Pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov izjavio je danas da će u ovoj godini biti izvojeno oko 450 miliona dinara za javne pozive u oblasti nauke, tehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i studentskog standarda na teritoriji Vojvodine.

Pavlov je na konferenciji za novinare predstavio 12 javnih konkursa Sekretarijata za nauku, koji su raspisani 21. januara.

“I ove godine, sekretarijat će sufinansirati pripremu predloga aktivnosti međunarodne saradnje, jer su nam u fokusu projekti koji unapređuju međunarodnu saradnju”, kazao je pokrajinski sekretar. On je dodao da će za taj javni poziv biti izdvojeno šest miliona dinara.

Pavlov je istakao i da će, bez obzira što je ovogodišnji budžet za konkurse smanjen od 20 do 50 posto, u zavisnosti konkursa, sa posebnom pažnjom biti podržano učešće na naučnim skupovima u inostranstvu naučno-istraživačkih radnika i studenata. Prema njegovim rečima, i ove godine će nevladine organizacije, koje se bave popularizacijom nauke i novih tehnologija, moći da konkurišu za sredstva namenjena za realizaciju projekta koje će ponuditi.

Pavlov je objasnio da će resorni sekretarijat putem konkursa sufinansirati organizovanje naučnostručnih skupova, ali od ove godine samo skupove međunarodnog karaktera koji će se održavati na teritoriji pokrajine, kao i kratkoročne projekte, do godinu dana trajanja, od posebnog interesa za održivi razvoj u Vojvodini. On je rekao da će, sa ukupno 65 miliona dinara, biti podržani i dugoročni, četvorogodišnji projekti na, trenutno, jedinom takvom konkursu u Srbiji.

Pokrajinski sekretar je istakao da su i ove godine obezbeđena sredstva u okviru konkursa, koji je namenjen za prijavljivanje projekata za realizaciju akcije “Pravo na prvu šansu”.

“Prethodnih godina zaposleno je oko 40 doktora nauka, ali, nažalost, ima još nezaposlenih doktora nauka”, kazao je Pavlov.

On je ocenio da je Srbija zemlja na diskutabilnom nivou pismenosti, te da ne sme sebi da dozvoli da ima nezaposlenih doktora nauka. Kako je rekao, cilj je da u naredne dve godine nijedan doktor nauka iz Vojvodine ne bude bez zaposlenja.

Prema rečima pokrajinskog sekretara, u oblasti tehnološkog razvoja obezbeđena su sredstva u iznosu do 240 miliona dinara za sufinansiranje programa za primenu novih tehnologija u Vojvodini.

Vladimir Pavlov je dodao da će Pokrajinski sekretarijat za nauku podržati i programe namenjene sufinansiranju obrazovanja darovitih studenata, kao i regresiranje prevoza studenata u Vojvodini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!