Za dijalog otvoreni, ali nemi

13 Aug 2009

Ni gotovo dva meseca otkako su odbornici Saveza vojvođanskih Mađara (24. juna) napustili sednicu Skupštine grada…

Ištvan PastorNi gotovo dva meseca otkako su odbornici Saveza vojvođanskih Mađara (24. juna) napustili sednicu Skupštine grada, ishod koalicione krize s Demokratskom strankom nije na vidiku.
Istina, krug aktera u vladajućoj koaliciji širi je za učešće odbornika Demokratskog saveza vojvođanskih Mađara u Mađarskoj koaliciji, s jedne, i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, G17 plus i Bunjevačke stranke Vojvodine u Koaliciji „Za evropsku Suboticu“, s druge, ali okosnicu međusobnih odnosa čine i usmeravaju svakako DS s 23 i SVM sa 17 odbornika.
Predsednik SVM-a Ištvan Pastor u razgovoru za „Dnevnik“ kaže da ga gradonačelnik Subotice i predsednik Gradskog odbora DS-a Saša Vučinić još nije (po)zvao da porazgovaraju o brojnim problemima kojima su opterećeni odnosi dveju strana(ka), te da je i dalje sve otvoreno.
– Gradonačelnik me još nije zvao, a koliko znam, upravo se vratio s odmora – kaže Ištvan Pastor. – Međutim, pre desetak dana razgovaro sam s predsednikom Tadićem, a pre nekoliko dana i tog s visokim funkcionerima DS-a u Subotici. Ja sam, dakle, otvoren za razgovore, a moja ambicija vezana za njih je dogovor o tome šta ćemo raditi u ovom gradu u predstojećem periodu.
On ističe da u predstojeće razgovore s DS-om o nastavku koalicione saradnje u Subotici SVM neće ići ni sa kakvim uslovima, „osim programskih“. Konkretno, kako kaže Pastor, SVM-u je veoma bitno kakav će biti konačni budžet grada i šta će od para koje sporo ristižu u njega biti realizovano.Osim toga, Pastor tvrdi da je gradska administracija veoma spora.
S druge strane, gradonačelnik Saša Vučinić za „Dnevnik“ kaže da je odmah nakon što su odbornici Mađarske koalicije napustili sednicu, uputio poziv predsedniku Skupštine grada i predsedniku Gradske organizacije SVM-a Jeneu Maglaiju da za desetak dana održe sastanak, do kojeg ipak nije došlo, a da je nakon toga Maglai otišao na odmor, pa zatim on, „pa, eto tako“.
– Drugih razloga da se razgovor odlaže nema. Ali, što se tiče samih tema, to je stvar koja će sigurno biti mnogo neizvesnija i teža za postizanje dogovora, s obzirom na to da mi se ponekad čini da s druge strane ne postoji kvalitetno usvajanje informacije koja se tiče i budžeta i prioriteta u njegovom trošenju. Mi smo se i o temama i o tom poslu davno dogovorili, ali nova okolnost je da usled globalne krize i umanjenja transfera novca iz Republike imamo značajno manje para. Samo po tom osnovu imamo umanjenje transfera u budžetu od oko 330.000.000 dinara, a na osnovu slabijeg ostvarivanja izvornih prihoda grada možemo očekivati još blizu 200.000.000 minusa. To je sveukupno jedan veliki teret i ne možemo nastaviti kao da se ništa ne dešava – kaže Vučinić.
Kada je reč o kapitalnim investicijama, o kojima je govorio Iš Pastor, gradonačelnik Subotice kaže da je to verovatno paravan iza kojeg stoje povezani republički, pokrajinski i lokalni interesi SVM-a.
– Svi projekti koje imamo u kapitalnom obimu započeti su u vreme vladavine SVM-a, a mi ulažemo ogromne napore da ih ne zaustavimo. Stoga mislim da nema ama baš nikakvog smisla primedbe na tu temu prebacivati na račun DS-a. U tom smislu nama su kapitalne investicije, kao što su Pozorište, zatvoreni bazen i Art bioskop „Lifka“ veliki budžetski troškovi i kada ih završimo, ne samo da ćemo potrošiti 30.000.000 evra nego ćemo stvoriti i novu budžetsku rupu od oko 2.000.000 evra godišnje za njihovo održavanje – tvrdi gradonačelnik.
Umesto toga, kaže sagovornik, u novonastalim uslovima prioriteti bi trebalo da budu „nešto što će prihodovati novac u budućnosti“, a to su, po njegovim rečima, gradsko građevinsko zemljište i pribavljanje vojne imovine (koje je pri kraju, prim. a.) kako bi se, onda, iz zdravih sredstava omogućilo završavanje pomenutih kapitalnih investicija.
Konačno, Koalicija „Za evropsku Suboticu“ pokazala je i na „incidentnoj sednici“ da može osigurati većinu u vidu pomoći opozicionih odbornika, pre svega iz redova DSS-a i SPS-a. Saša Vučinić na pitanje ima li DS rezervnu varijnatu u slučaju da SVM na jesen ipak odluči da napusti svoje dosadašnje partnere, kaže da o tome nije korektno govoriti sve dok ova koalicija postoji, „pa makar ona bila i u krizi“.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!