VSS o žalbama na presudu aktivistima Nacionalnog stroja

06 Jun 2008

Vrhovni sud Srbije danas je razmatrao žalbe na presude petnaestorici aktivista neonacističke organizacije Nacio…

Vrhovni sud Srbije danas je razmatrao žalbe na presude petnaestorici aktivista neonacističke organizacije Nacionalni stroj, koji su prvostepeno osuđeni na zatvorske i uslovne kazne zbog incidenta tokom jedne antifašističke tribine na novosadskom Filozofskom fakultetu. Odluka o žalbama biće naknadno saopštena, a Vrhovni sud može da potvrdi već postojeće presude, preinači ih ili zatraži novo suđenje. Petnaestorica aktivista te neregistrovane neonacističke organizacije u novembru 2005. godine upali su na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vređali prisutne povicima “Komunistički retardi”, “Ustaške sluge” i “Jevrejske svinje”. Jedan od učesnika skupa dobio je i šamar.
Veće Okružnog suda u Novom Sadu u novembru 2006. godine osudilo je prvooptuženog u tom procesu Gorana Davidovića, zvanog Firer, na godinu dana zatvora zbog širenja verske, nacionalne i rasne mržnje. Drugooptuženi Miodrag Stefanović osuđen je na šest meseci zatvora, dok su zbog ugrožavanje sigurnosti na zatvorske kazne od četiri, odnosno tri meseca, osuđeni Radomir Dickov i Goran Đermanović. Za isto krivično delo na uslovne zatvorske kazne od šest, odnosno osam meseci, osuđeni su Nikola Pjevač i Mario Milosavljević iz Novog Sada. Vladimir Đermanović, Borko Nović, Miodrag Milikić, Vanja Radosav, Milan Trbojević, Slavko Bohocki, Vladan Tanasić, Nikola Karalić i Marko Kulačin osuđeni su na uslovne zatvorske kazne. Žalbu na takve presude podneo je novosadski okružni tužilac, ali i odbrana okrivljenih.
Tužilac u žalbi navodi da su izrečene kazne preblage i neadekvatne i traži da one budu strože, a da se uslovne kazne preinače u zatvorske, ističući da su okrivljeni “ugrozili ustavno uređenje i širu bezbednost tadašnje Srbije i Crne Gore”. Odbrana u žalbi ističe da je incident bio posledica ličnog neslaganja s profesorom Milenkom Perovićem koji je vodio tribinu i da nije bilo ugrožavanja bezbednosti. Branioci takođe navode da su njihovi klijenti osuđeni i pre suđenja zbog toga što je protiv njih vođena medijska hajka.
Advokat prvooptuženog Jovan Čuvajević istakao je da njegov branjenik Goran Davidović već trpi posledice presude koja nije konačna i pravosnažna, pošto je u toku postupka ostao bez posla. Branilac drugooptuženog Miodraga Stefanovića istakao je da je njegov klijent student treće godine i da se u međuvremenu oženio i dobio dete, pa je zbog toga šestomesečna zatvorska kazna previše stroga. U sudnici se danas pojavilo sedmoro od ukupno 15 okrivljenih, a među prisutnima su bili i Goran Davidović i Miodrag Stefanović. Oni su podsetili da su nakon incidenta dobrovoljno došli da daju iskaz u policijsku stanicu, ali su ih tom prilikom “sa lisicama na rukama kidnapovali pripadnici antiterorističke jedinice”. To su okarakterisali kao prekršaj Zakona o krivičnom postupku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!