Vojvođanski salon – (dis)kontinuiteti

21 dec 2017

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu predstavlja od 21. decembra izložbu “(dis)kontinuiteti…

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu predstavlja od 21. decembra izložbu “(dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini” koja obuhvata radove u selekciji Dragane Garić Jovičić i Andree Palašti, naslanjajući se na tradiciju nekadašnjeg Novosadskog salona, održanog poslednji, 40. put u MSUV-u 2011. godine.

MSUV tom izložbom, pod radnim nazivom Vojvođanski salon, otvara vrata novom projektu čiji će zadatak biti praćenje, podržavanje i prezentacija savremene umetničke scene u Vojvodini.

Izložba predstavlja različite aktuelne umetničke pozicije koje istrajavaju u nelogičnostima pred izazovima nestabilnog i dvosmislenog umetničkog (i društvenog!) okruženja, te otuda i pitanje koji izgovara pulin na crtežu Radeta Tepavčevića u nazivu izložbe: Jesu sve ovce na broju?

Naslanjajući se na tradiciju Novosadskog salona, koji je prestao da postoji zbog finansijskih i organizacionih teškoća, izložba “(dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini” obuhvata radove 13 autora (Larisa Ackov, Velimir Andrejević, Teodora Ivkov, Tadija Janičić, Sonja Jo, Tibor Lazar, Filip Markovinović, Marina Milanović, Milan Nešić, Miodrag Perić, Mileta Poštić, Arpad Pulai i Rade Tepavčević) i kolektiva Šok zadruga.

Pored uvida u aktuelnu umetničku praksu u Vojvodini, izložba bi se u proširenom obimu prezentovala i u drugim vojvođanskim gradovima, a prema navodima kustoskinja, ono što je možda najvažnije je da bi ovakav godišnji uvid bio prilika za afirmaciju brojnih nevidljivih autora, kao i mladih umetnika, uz mogućnost produkcije novih umetničkih dela.

Akcenat je na umetnicima koji su mladi, spremni na eksperimentisanje koji svojim radovima unose svežinu, humor i igru u izložbeni prostor. Zato su na izložbi predstavljeni umetnici koji stvaraju i po dve decenije rame uz rame sa onima koji su nedavno završili Akademiju umetnosti i čije vreme tek dolazi. Odabirom nekoliko najmlađih autora, kustoskinje su želele da ih ohrabre da nastave sa radom, s obzirom na to da je podvig ostati dosledan sebi i svojoj umetnosti.

“Izložba ‘(dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini’, postavlja se kao eksperiment i proba (i prebrojavanje). Ona postavlja pitanje mogućnosti artikulacije jedne nove platforme za afirmaciju značajnih novih ostvarenja lokalnih autora iz oblasti vizuelnih umetnosti. Stoga smo postavili nekoliko pitanja samim umetnicima. Neki od ovih odgovora su u katalogu. Ta pitanja su ključna i za MSUV, i za publiku, ali i nas autorke: Kada nešto postaje umetnost? Koji su to ključni problemi sa kojima se umetnik danas suočava? Čiji rad (lokalnog) umetnika smatrate inspirativnim? Koji je recept za srećniju umetnost? Kako održavati kreativnu kondiciju?”, navele su Dragana Garić Jovičič i Andrea Palašti.

Novosadski salon je, inače, bila godišnja žirirana likovna manifestacija koja je održavana od 1971. do 2011. godine, te je spadala je u ključne reprezente situacije i stanja na lokalnoj umetničkoj sceni; bilo odabirom umetnika, bilo neodabiranjem, odnosno marginalizovanjem npr. prakse novosadske neoavangarde. Novosadski salon je uvek predstavljao i društveno, ekonomski i politički kontekst u kojem je nastao i odvijao se.

Jubilarna, 40. izložba Novosadskog salona (pod nazivom Energija plus), u organizaciji novosadskog Otvorenog univerziteta, održana je u izložbenim prostorijama MSUV-a od 10. novembra do 5. decembra 2011. Nakon neizmirenih obaveza prema angažovanim autorima i učesnicima, ukinut je kontinuitet izložbi. Razlog tome su političke spekulacije, koje zahtevaju ozbiljniju razradu i posvećenost isključivo toj temi.

Izložba “(dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini” biće otvorena do 15. februara 2018.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!