Vojvođanski klub: Ne gurajte Vojvodinu ka secesionizmu

03 Oct 2017

"U Vojvodini su se pojavile separatističke grupe i pokreti i to zahvaljujući aktuelnim vlastima i njihovom zatiranju Vojvodine”

Nevladina organizacija Vojvođanski klub izrazila je danas “apsolutnu podršku” građanima Katalonije, osudila španske vlasti zbog upotrebe nasilja i oštro kritikovala vlasti u Srbiji zbog povlačenja paralela između Katalonije i Vojvodine i optužbi za vojvođanski separatizam.

“Nedospustivo je da legitimnu, odmerenu i ozbiljnu podršku, koju je većina vojvođanskih nevladinih organizacija i stranaka iskazala prema pravu građana Katalonije na održavanje referenduma, i vlast i mediji tumače kao ‘podršku separatizmu’, uz optužbe za ‘vojvođanski separatizam’. Dosta je bilo politike u kojoj se svako pominjanje autonomije Vojvodine unapred označava kao separatizam!”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisala predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Dodala je da Vojvođanski kub nije separatistička oganizacija, ali jeste za to da Vojvodina ima svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, u okvirima svojih Ustavom definisanih prava, kao i za to da organi Vojvodine sami ubiraju porez na teritoriji te pokrajine.

“Ali smo više od svega za to da vlast Srbije počne da poštuje višenacionalnu, antifašističku i demokratsku Vojvodinu, da prestane da pljačka Vojvodinu, rasprodaje vojvođansku zemlju i vojvođanske resurse, da počne da poštuje građane Vojvodine, umesto što se trudi da zatre sve što je vojvođansko”, navela je Branislava Kostić.

Prema njenim rečima, pravo Vojvođana na autonomiju je legalno i legitimno, jer Vojvodina nije nastala na tlu Srbije, već joj se, odlukom svojih predstavnika, priključila i to se mora poštovati.

“Opšta atmosfera koja je u Vojvodini napravljena u vezi sa referendumom u Kataloniji, primorala je Vojvođanski klub i Vojvođansku partiju da odustanu od najavljenog ‘Marša 300 vojvođanskih zastava’, jer smo bili izloženi do sada neviđenim pretnjama i pritiscima, naši sajtovi obarani, a komunikacija internetom onemogućavana. Poručujemo nacionalističkim grupama i pokretima, koji stoje iza toga, da smo manifestaciju odložili, ali svoju borbu za Vojvodinu nismo”, kazala je Branislava Kostić.

Ona je ocenila da su se u Vojvodini pojavile “separatističke grupe i pokreti” i to zahvaljujući aktuelnim vlastima i njihovom “zatiranju Vojvodine”.

“Zato naglašavamo i ističemo da je krajnje vreme da se o položaju Vojvodine organizuju što hitnije ozbiljni razgovori, konsultacije i sveobuhvatna javna rasprava, jer je to jedini način da se pitanje Vojvodine reši na normalan, demokratski i nenasilan način. Donošenje novog Ustava Srbije je prava prilika za to”, navela je Branislava Kostić.

Ona je osudila i “manifestacije naknadne pameti” vlasti u Srbiji za rešavanje pitanja Kosova, povodom održavanja referenduma u Kataloniji.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!