Vojvođanski IKT klaster: Država zabija nož u leđa domaćim IT kompanijama

22 mar 2018

"Iz džepa poreskih obveznika finansira se efektivni odliv mozgova"

Vojvođanski IKT klaster optužio je vlasti u Srbiji da novcem poreskih obveznika finansira efektivni odliv mozgova, navodeći primer najavljene državne investicije u novosadsku IT kompaniju Continental u iznosu od 9,5 miliona evra za osnivanje Centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu i informacije da će tako biti zaposleno „najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme“.

„Da budemo sasvim nedvosmisleni: ovakav potez države je nož u leđa domaćim IT kompanijama koje uspešno posluju i generišu profit za sebe i za našu državu“, isitče se u saopštenju za javnost koje je objavljeno na portalu ovog klastera.

Vojvođanski IKT klaster tim povodom javno je ponudio Continentalu dodatnih 9,5 miliona evra ukoliko tih 500 radnih mesta popune ljudima koji pre toga nisu radili u nekoj IT firmi, dodavši da je to definicija novog radnog mesta, ali da „Continental na tržištu rada sigurno ne može da nađe 500 novih inženjera već će morati da ih traži u postojećim kompanijama“.

„To dalje znači da neće biti otvaranja novih radnih mesta. Osim toga, sigurni smo da ova kompanija neće ni dobit zadržavati u Srbiji i da je poslovni model koji planiraju u suštini outsourcing – u ‘Centru za istraživanje i razvoj’ će se razvijati rešenja koja će matična kompanija prodavati na svetskom tržištu ne iz Srbije, već iz Nemačke ili neke druge lokacije na kojoj se registruje dobit i plaća porez. Država, dakle, iz džepa poreskih obveznika finansira efektivni odliv mozgova„, napominje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da domaće IT kompanije jesu za slobodno tržište i da se ne plaše se konkurencije, te da to dokazuju svojim nastupom i performansama na stranim tržištima. Međutim, brine ih nelojalna konkurencija u sopstvenom dvorištu jer „strane kompanije u Srbiji dobijaju državnu pomoć i time stiču povlašćen položaj“.

„IT zajednica se već godinama bori da objasni koje su naše šanse, bezbroj puta smo ukazivali na pravac kojim treba da idemo kako bismo na novi nivo podigli ne samo naš IT sektor nego preko njega i kompletnu srpsku privredu“, dodaje se u saopštenju.

Klaster poručuje da država mora da odustane „od zastarelog refleksa o stranim direktnim investicijama (SDI), po kom je sve što je strano bolje od domaćeg, a kada je IT u pitanju to sigurno nije uvek tačno“. Smatraju da ne treba da se gradi imidž Srbije kao zemlje u koju stranci dolaze da zaposle domaće IT stručnjake, već kao zemlje koja ima svoju IT industriju koja postiže uspehe na svetskom tržištu.

„Ta slika će Srbiji i domaćim IT kompanijama doneti još više poslova i uspeha. Ne zaboravimo da je to jedini naš sektor koji beleži dvocifren rast već dugi niz godina i čiji će neto izvoz uskoro biti broj jedan izvozni proizvod Srbije“, ukazuje se u saopštenju.

Napominju da je posao države da primarno u obrazovnom sektoru pomogne da se poveća broj stručnjaka i reši problem nedostatka nastavnog kadra, zatim u podršci preduzetništvu, kao i u promociji i podršci domaćeg IT-ja na njegovom putu daljeg razvoja, „a ne u stvaranju nelojalne konkurencije putem subvencija“.

Vojvođanski IKT klaster podseća da učestvuje u projektima obuke mladih ljudi za poslove u IT-ju i da je na raspolaganju i donosiocima odluka u vrhu države za konsultacije i zajedničke akcije. Napominje da se upravo kroz angažman domaćih IT kompanija značajno razvila saradnja sa međunarodnim tržištima, zbog čega je Srbija sve prisutnija i poznatija kao „sjajan izvor sofisticiranih softverskih rešenja i usluga“.

Međutim, upozoravaju da bi ti uspesi domaće IT industrije mogli biti dovodeni u pitanje zbog pogrešne državne politike.

„Trenutna Vlada RS je prva u kojoj se mnogo više pažnje poklanja IT sektoru. U jesen 2016. godine je usvojena i Strategija razvoja IT sektora u čijem formulisanju je učestvovala i IT zajednica, a u tom procesu smo se trudili da držimo fokus na mogućnostima koje razvoj domaće IT industrije pruža za našu zemlju. Upravo zato ovakav potez Vlade RS baca dugačku senku na budući razvoj IT sektora u Srbiji, pa je neophodno objasniti zašto, te u dijalogu razrešiti ova pitanja. Srbija nema vremena i ne može sebi da priušti ovakve eksperimente“, zaključuje se u saopštenju Vojovđanskog IKT klastera.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!