Vojvođanska partija: Separatizam u Vojvodini postoji i biće sve izraženiji

24 Oct 2017

“Moralna, kulturološka, etnička i ekonomska tortura nad Vojvodinom od strane centralnih vlasti Srbije mora prestati"

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je danas da će nastavak ignorisanja prava Vojvodine na autonomiju od strane centralnih vlasti u Srbiji neminovno voditi ka separatizmu u toj pokrajini.

“Svako ignorisanje notornih činjenica i umanjivanje dostignutih prava za sve građane Vojvodine su neminovan put ka separatizmu i samodefinisanju Vojvodine kao nespornog entiteta koji je nasilno uguran u današnju državu Srbiju”, naveo je Odžić u saopštenju za javnost.

Dodao je da je u obostranom interesu da Srbija i Vojvodina redefinišu međusobne odnose unutar buduće zajedničke državne zajednice, i to na osnovnim principima demokratije i ravnopravnosti.

On je podsetio da se Vojvođanska partija zalaže za federalizaciju Srbije i statusni položaj Vojvodine kao republike unutar zajedničke državne zajednice sa Srbijom.

“Moralna, kulturološka, etnička i ekonomska tortura nad Vojvodinom od strane centralnih vlasti Srbije mora prestati i nije održiva na neki duži vremenski period u budućnosti”, poručio je Odžić.

Prema njegovim rečima, Vojvodina nije nastala na tradicionalnoj teritoriji Srbije, niti je proizvod decentralizacije Srbije, niti je Vojvodina ušla u sastav Srbije kao samostalne države, već u sastav Srbije kao dela složene države u momentu njenog konstituisanja – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, odnosno Federativne Narodne Republike Jugoslavije 1945. godine.

“Klasičnim političkim pučem 1988. godine i jednostranim ustavnim rešenjima Republike Srbije iz 1990. a pogotovo 2006. godine autonomni status Vojvodine je gotovo nevidljiv, a danas praktično i nepostojeći”, kazao je Odžić.

“Vojvodini i Srbiji su potrebni novi ustavi po kojima bi Vojvodina bila definisana kao republika sa svim elementima državnosti, a na osnovu već osvojenih prava koja proističu iz poslednjeg ustava SFRJ 1974. godine, koji je kao takav bio temelj za sve današnje samostalne države, bivše članice SFRJ”, naveo je Odžić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!