Vojvođanska partija: Dođite da na protestu u petak proslavimo rođendan Novog Sada

Novi Sad i Vojvodina imaju karakteristično istorijsko nasleđe i značajno drugačije od ostatka države kojoj danas pripadaju

29. jan 2019

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić pozvao je danas Novosađane da u što većem broju dođu na građanski protest u petak, 1. februara, jer toga dana Novi Sad obeležava svoj rođendan.

“Pozivam Novosađane da u petak u velikom broju i na najlepši mogući način proslavimo dan našeg glavnog grada – Novog Sada. Tamo gde su naše zastave!”, poručio je Odžić u saopštenju za javnost.

Poveljom carice Marije Terezije, Novi Sad je 1. februara 1748. dobio status Slobodnog kraljevskog grada u okviru tadašnje Habsburške monarhije.

Time je dobio pravo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao i pravo na samostalno ubiranje poreza, a takođe i današnje ime, uz latinsko Neoplanta, nemačko Neusatz, mađarsko Újvidék i bugarsko Mlada Loza.

“Ovaj dan predstavlja simbol, kako ekonomskog, tako i kulturnog razvoja Novog Sada sa visokim stepenom autonomije u okviru tadašnje Habsburške monarhije. Nakon dobijanja tog statusa, Novi Sad postaje jedan od značajnijih centara multietničnosti, multikulturalnosti, multikonfesionalnosti i jednakosti svih građana u okviru čitave carevine”, naveo je Odžić.

Prema njegovim rečima, Novi Sad i Vojvodina imaju karakteristično istorijsko nasleđe i značajno drugačije od ostatka države kojoj danas pripadaju.

“Nedopustivo je zatiranje i omalovažavanje svih onih vrednosti koje Novi Sad i Vojvodinu čine onim što jesu i što će uvek biti”, poručio je Odžić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga