Vojvodina učestvovala u 87 međunarodnih naučnih projekata

18 May 2009

Vojvodina je tokom poslednje tri godine učestvovala u nešto manje od 90 međunarodnih projekata, dok se realizacij…

dragoslav-petrovic.jpgVojvodina je tokom poslednje tri godine učestvovala u nešto manje od 90 međunarodnih projekata, dok se realizacija još 15 priprema, izjavio je danas pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović.
Petrović je na skupu na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu rekao da je Vojvodina na taj način, pored aktivnog učešća u evropskim tokovima razvoja nauke i tehnološkog razvoja, direktno uključena i u razvoj domaće privrede.
“Saradnja naučnog i privrednog kadra je veoma važna, i iz naše prakse se to vidi”, rekao je Petrović i precizirao da je u Vojvodini zahvaljujući naučnim projektima do sada otvoreno 55 pogona novih tehnologija u kojima se zaposlilo oko 18.000 ljudi.
On je kazao da je i pored recesije i ekonomske krize, Izvršno veće Vojvodine odlučilo da nastavi sa takvim realnim projektima i ulaganjima u razvoj i unapređenje saradnje privrednih subjekata.
“Napredak i razvoj nauke, tehnološkog razvoja i privrede su nezamislivi bez obrazovanih, stručnih ljudi, pa je njihov ostanak, kao i povratak u našu zemlju veoma bitan”, rekao je Petrović.
Današnji skup Info dan o 7. okvirnom programu Evropske unije (FP 7) organizovalo je Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Srbije u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za nauku i tehnološki razvoj.
Sedmi okvirni program za istraživanje i razvoj je najvažniji instrument EU u oblasti istraživanja i razvoja, a ima za cilj da kvalitativno i kvantitativno ojača evropski potencijal u istraživanju i tehnologiji, poveća mobilnost istraživača i podstakne istraživače da ostanu u Evropi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!