Vojvodina u oktobru na Evropskoj nedelji regija i gradova

19 Apr 2009

Autonomna pokrajina Vojvodina učestvovaće prvi put ove godine na Evropskoj nedelji  regija i gradova Open Days 20…

Autonomna pokrajina Vojvodina učestvovaće prvi put ove godine na Evropskoj nedelji  regija i gradova Open Days 2009, koja će se održati oktobra u Briselu, saopštilo je Izvršno veće Vojvodine.
“Prvi put će neki srpski region biti predstavljen kao evropski i organizovati lokalne događaje pod nazivom ‘Evropa u našem regionu'”, navedeno je u saopštenju povodom  manifestacije koja će se održati pod sloganom Evropska godina kreativnosti i inovacije.
Open Days organizuju Odbor regija, Evropska komisija i Opšta uprava za regionalnu politiku i predstavnika grupa regija i gradova u Briselu.
Prema najavama organizatora, više od sedam hiljada učesnika tokom četvorodnevnih radionica, prezentacija, predavanja i izložbi “stvoriće priliku za zajedničko umrežavanje”.
Ovogodišnje teme su posvećene kohezivnoj politici, teritorijalnoj saradnji, klimi i inovacijama, a Vojvodina će nastupiti u okviru tematske grupe Kreacije i inovacije (Creative Action for Innovation).
Kako je navedeno, Open Days će se fokusirati i na pronalaženje najboljeg načina za razvijanje inovativnog potencijala EU na regionalnom nivou, a jedan od ciljeva je da evropskim institucijama prenese kako partnerski regioni i gradovi reaguju na globalnu ekonomsku krizu.
Novi element uveden radi poboljšanja kvaliteta manifestacije biće Open Days University u okviru koga će niz predavanja i tribina urediti renomirani akademici i istraživači.
Sastavni deo obaveze učesnika je i organizacija lokalnih događaja pod sloganom “Evropa u našem regionu”, koji će biti održani u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i Pančevu.
Na Open Days 2008. na više od 40 seminara, radionica i rasprava, u sedištu Odbora više od tri hiljade učesnika razmenilo je informacije o investiranju i finansiranju lokalnih projekata, a još 25 hiljada učesnika lokalnih događaja doprinelo je da Open days bude najveći događaj u Briselskom kalendaru prošle godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!