Vojvodina svrstana u razvijene regione

30 Sep 2014

Vojvodina je prema stepenu razvijenosti prošle godine svrstana u nedovoljno razvijene regione

Prema najnovijoj uredbi Vlade Republike Srbije Vojvodina spada u razvijene regione, koji ostvaruju vrednost bruto domaćeg proizvoda iznad vrednosti republičkog proseka.

Prema uredbi, koju je 24. septembra potpisao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a kojom se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za ovu godinu, ispred Vojvodine nalazi se jedino beogradski region, dok u nedovoljno razvijene spadaju regioni Šumadije, Zapadne, Južne i Istočne Srbije.

U grupi lokalnih samouprava čiji je stepen razvijenosti iznad republičkog proseka na prvom mestu nalazi se Bačka Palanka, koja je ispred Beograda. U toj grupi od 20 gradova i opština čak 11 se nalaze u Vojvodini. Na trećem i šestom mestu se nalaze Beočin i Vrbas, Vršac je na sedmom mestu, Kanjiža na osmom, dok je Novi Sad tek 12. po rejtingu. Odmah iza Novog Sada nalaze se Pančevo i Pećinci. Na listi lokalnih samouprava koje su iznad republičkog proseka nalaze se i Senta, Stara Pazova i Subotica.

U drugoj grupi, u kojoj se nalazi 33 gradova i opština, čiji je stepen razvijenosti u rasponu od 80 do 100 odsto republičkog proseka nalazi se 15 lokalnih samouprava iz Vojvodine: Ada, Apatin, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bečej, Zrenjanin, Inđija, Kikinda, Kula, Novi Kneževac, Ruma, Sombor, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci i Temerin.

U grupi od 47 mesta koja su nedovoljno razvijena, 18 su vojvođanska, dok se u grupi izrazito nerazvijenih nalazi samo Opovo.

Vojvođanskih lokalnih samouprava nema u poslednjoj grupi, u kojoj se nalaze gradovi i opštine koji spadaju u devastirana područja i u kojima je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka.

Vojvodina je prema stepenu razvijenosti prošle godine svrstana u nedovoljno razvijene regione, sa bruto domaćim proizvodom ispod vrednosti republičkog proseka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!