Vojvodina stigla u Brisel

10 okt 2011

Vojvodina je svečanim prijemom u ponedeljak uveče u Briselu otvorila regionalno predstavništvo pri Misiji Srbije u Evropskoj uniji.

„Ovo je novi korak Vojvodine i Srbije ka zajedničkom cilju“, rekao je predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić na svečanom prijemu u Konser Noblu.
Pajtić je istakao vojvođansku tradiciju multietničnosti i tolerancije, kao i evropski značaj reke Dunav.

A, prema njegovim rečima, prevashodni posao kancelarije Vojvodine, biće privlačenje investicija iz EU, kao i korišćenje evropskih regionalnih fondova.
„Mi već sada koristimo 95 odsto sredstava koje su nam dodeljene, ali nadamo se da ćemo to još popraviti“, rekao je Pajtić.
Prijemu, na kojem je svirao sastav „Ravnica“ iz Subotice, prisustvovali su ambasadori i visoki funkcioneri EU, članovi evropskog parlamenta i predstavnci brojnih evropskih regija.
Kancelarija će pružati logističku podršku firmama, gradovima i opštinama iz Vojvodine u ostvarivanju privrednih veza sa kompanijama EU, ali i obezbeđivati da što više stranih firmi dođe na područje Vojvodine i započne biznis u pokrajini.
Predstavništvo Vojvodine u Briselu počelo je da radi krajem septembra, pošto je u februaru pokrajina za to dobila saglasnost Vlade Srbije, a vodi ga direktor Fonda „Evropski poslovi“ Predrag Novikov.

Iako je pravo APV na otvaranje predstavništva definisano i Statutom APV usvojenim 2009. godine, u protekle dve godine njegovo otvaranje je prolongirano, dok je ideja o kancelarije Vojvodine nailazila i na oštre kritike, a pojedine političke partije optuživale su vojvođanske vlasti za separatizam.

(agencije, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!