Vojvodina ponovo vlasnik Banovine i još nekih zgrada

22 jan 2012

Proces je počeo ali će potrajati

Republička direkcija za imovinu izdala je odobrenje da Vojvodina može u katastar nepokretnosti da upiše pravo svojine nad Banovinom, zgradom pokrajinske vlade u centru Novog Sada, rekao je danas agenciji Beta direktor Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa Marko Radosavljević.

Dozvola za upis prava svojine obuhvata i zgradu suda u Novom Sadu, zgradu inspekcijskih organa u centru grada, kao i zgradu Geodetskog zavoda i Zavoda za urbanizam Vojvodine, naveo je Radosavljević. Dodao je da je saglasnost data i za jednu zgradu u Pančevu, u Zmaj Jovinoj ulici, kao i za odmaralište „Vojvodina” u Crikvenici, u Hrvatskoj.

Radosavljević je najavio da će pokrajinski organi već sutra Geodetskom zavodu dostaviti potrebnu dokumentaciju, kako bi Vojvodina i formalno postala vlasnik tih objekata.

Objasnio je da ova rešenja Republičke direkcije za imovinu proističu iz Zakona o javnoj svojini, Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o javno-privatnom partnerstvu, čime je otvoren put za poništavanje tekovina takozvanog „Šešeljevog zakona” iz 1995. godine, kada je sva imovina lokalnih samouprava i pokrajine „podržavljena”. „Sve je to veoma značajno ne samo zbog harmonizacije propisa sa EU, nego i zbog činjenice da time upućujemo jasnu poruku domaćim i stranim investitorima da postajemo ozbiljna pravna država”, kazao je Radosavljević. On je precizirao da je Vojvodina do sada prikupila podatke za oko 300 zgrada, stanova, reprezentativnih objekata, fakulteta, osnovnih i srednjih škola, studentskih i učeničkih domova, za koje se sa sigurnošću može tvrditi da treba da budu u vlasništvu pokrajine.

Objasnio je da Direkcija za imovinu treba da odgovori na zahteve ne samo pokrajinske administracije, nego i Beograda, i Novog Sada, i Niša, i svih ostalih gradova i opština u Vojvodini i Srbiji. „Ne treba stvarati iluziju kod građana da svi ti postupci mogu brzo da se završe. To je proces koji će trajati”, rekao je Radosavljević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!