Vojvodina podiže kapacitete u Briselu

20 jan 2016

Pokrajinska vlada dala saglasnost za nastavak rada Fonda Evropski poslovi

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici dala saglasnost na Program rada Fonda Evropski poslovi Vojvodine za 2016. godinu, a fokus njegovog rada biće dalja izgradnja administrativnih i institucionalnih kapaciteta Pokrajine za efikasnije korišćenje sredstva iz fondova Evropske unije u okviru programa prekogranične saradnje.

Kako se navodi, Fond će ove godine nastaviti sa obukama o mogućnostima korišćenja sredstava iz evropskih fondova, a ta edukacija će biti namenjena zaposlenima u pokrajinskoj administraciji, opštinama, javnim preduzećima i organizacijama civilnog društva.

Kao jedna od najvažnijih edukativnih oblasti na kojoj će se raditi i u 2016. godini, navodi se priprema projekata koji će biti preloženi za finansiranje iz EU sredstava u narednom periodu.

Fond će nastaviti i sa podizanjem kapaciteta svoje kancelarije u Briselu, kako bi se stekao što bolji uvid u administrativne i političke trendove u glavnom gradu EU.

“Naredne četiri godine biće ključne u postavljanju sistema i odnosa Srbije i Evropske unije za korišćenje sredstava iz evropskih fondova i u tom procesu je potrebna što aktivnija pozicija pokrajine Vojvodine, jer u mnogim poljima prestavlja najbolje primer dobre prakse, što dodatno osnažuje poziciju same Srbije”, navodi se u saopštenju nakon sednice.

Dodaje se da će Fond će nastaviti sa kontinuiranom edukacijom kadrova koji se bave procesom evropskih integracija, pa će i tokom 2016. godine biti organizovana obuka polaznika u okviru programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!