Vojvodina opet opljačkana

28 maja 2009

Pokrajinska administracija do kraja godine neće moći da koristi sredstva dobijena prodajom Naftne industrije Srb…

Ištvan PastorPokrajinska administracija do kraja godine neće moći da koristi sredstva dobijena prodajom Naftne industrije Srbije. Polovina tih sredstava, koja po Zakonu o privatizaciji pripadaju severnoj pokrajini, odavno stoje na računu APV i tako će ostati do daljeg zbog toga što je Međunarodni monetarni fond tokom pregovora s Vladom Srbije o novom stend baj aranžmanu izričito zahtevao da se te pare ne vode kao budžetski prihod već kao kapitalni transfer. Na taj način je izvršnoj vlasti onemogućeno da tim parama raspolaže po svom nahođenju.

Postoje ozbiljne indicije da je to namerno urađeno, samo kako bi se formalno zadovoljila ustavna obaveza o pokrajinskom budžetu i ispoštovao nalog MMF-a.

Na računu će blokirano ostati i preostalih 40 posto para dobijenih prodajom nacionalne naftne kompanije (ukupno 360 miliona evra) koja bi, prema dogovori Izvršnog veća Vojvodine i Vlade Srbije, takođe trebalo da pripadnu pokrajini.

Povratak u 2002.

Potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Ištvan Pastor juče je potvrdio u izjavi Građanskom listu da pokrajina ne može da koristiti sredstva od prodaje NIS-a i ocenio da će zbog toga trpeti ogromnu štetu.

– MMF nije eksplicitno govorio o novcu od prodaje NIS-a, nego o tome da pare od privatizacije ne mogu u budžet, jer taj novac nije budžetski prihod. Na svim nivoima vlasti morali smo smanjiti budžetski deficit, tako da je Vojvodina sa 23 milijardi dinara smanjila svoj budžetski deficit na 6,6 milijardi. Dakle, ukoliko bi novac od privatizacije NIS-a, ušao u budžet i koristili ga kao budžetski prihod, pokrajina bi imala deficit od 23 milijardi dinara – objasnio je Pastor.

U ovom trenutku, na pokrajinskom računu „leži“ 17 milijardi dinara od prodaje NIS-a koja formalno čine deo ukupne sume sredstava od 38 milijardi dinara kojom pokrajinska administracija stvarno raspolaže ove godine (ostala budžetska sredstva su transferne prirode i ona praktično samo prođu preko pokrajinskog računa za plate zaposlenih u obrazovanju i kulturi). Kada se od tih 38 milijardi oduzme onih 17 dobijenih prodajom NIS-a, ispada da će pokrajinska administracija ove godine moći da potroši svega 21 milijardu dinara. Pastor kaže da su ta sredstva ekvivalentna onima kojim je pokrajina raspolagala 2002. godine.

– Nama su na ovaj način onemogućene razvojne investicije i to treba priznati – dodao je potpredsednik PIV-a.

Izigrali MMF i ustavnu obavezu

Građanskom listu u Vladi Srbije je rečeno da je uslov MMF-a „od početka figurisao kao nešto o čemu nema pogađanja“ i da je to „poznato svima koji su bili obavešteni o onom što se dešavalo tokom pregovora“. To praktično znači da je vladi bilo jasno da će pare koje transferiše Vojvodini biti zadugo neupotrebljive, pa se taj potez može tumačiti i kao namerno izigravanje ustavne obaveze prema kojoj pokrajinski budžet mora iznositi najmanje sedam posto budžeta na državnom nivou. Analitičari koji su skloni teoriji zavere smatraju da je to bio i glavni razlog zbog kojeg je vlada pokrajini „velikodušno“ prepustila čak 90 posto para dobijenih prodajom NIS-a.

– Stvari se mogu posmatrati i na taj način. Međutim, ne mogu eksplicitno da tvrdim kako je to zaista namerno urađeno. Kad sam ja saznao za to, karte su već bile podeljene i tu više ništa nije moglo da se uradi – kaže Pastor.

(Građanski list)

Podelite ovu stranicu!