- Autonomija - https://www.autonomija.info -

BOJAN KOSTREŠ: Vojvodina gubi političku inicijativu

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je skandalozno otkazivanje skupštinske sednice na kojoj je trebalo da se raspravlja o zakonu o javnoj svojini pokazatelj da aktuelni saziv Skupštine Vojvodine gubi političku inicijativu baš u periodu kad se otvaraju ključne teme za funkcionisanje pokrajinske autonomije.

Kostreš je u intervjuu za portal Autonomija.info istakao i da odgovornost za to nosi parlamentarna većina koju čine poslanici Demokratske stranke, kao i sam predsednik Skupštine APV Šandor Egereši, inače funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara.
– U ovom sazivu, Skupština Vojvodine trebalo je da dominira u javnom životu, jer je otvoreno nekoliko tema od uzuzetnog značaja za Vojvodinu. Međutim, ovaj saziv dozvolio je sebi da sedi sa strane, i da ne reaguje uopšte na Zakon o javnoj svojini. Očigledno da se njegov politički uticaj želeo potpuno ignorisati. A još uvek nije donet ni zakon o finansiranju APV. A taj zakon treba da napišu Vlada i Skupština Vojvodine, a ne da se opet čeka da se u Beogradu imenuje neka radna grupa, pa da se naknadno reaguje, ili da se uopšte ne reaguje – istakao je Kostreš.

A da li i Liga ipak odustaje od rasprave o opstrukciji parlamenta?
– Mi nećemo ponovo pokretati inicijativu za raspravu o opstrukciji pokrajinskog parlamenta, jer za to nemamo podršku koalicionih partnera. Mi smo tražili tu raspravu zato što je sam predsednik parlamenta Šandor Egereši postavio određena pitanja u javnosti koja su nam zvučala čudno. A ukoliko ni predsednik parlamenta nema potrebu da to pitanje razreši, Liga nažalost nema pravni mehanizam da ga na to natera. Egereši je rekao istinu kad je izjavio da zahtev LSV za skupštinsku sednicu ne zadovoljava formu, jer nema podršku petine poslanika, ali mi smo očekivali podršku naših koalicionih partnera. Ne pada nam na pamet da to radimo sa radikalima. Jedino smo mogli da dobijemo podršku DS i SVM, ali ni jedni ni drugi ne žele da otvore to pitanje. LSV će ipak nastaviti da insistira na raspravi o obeštećenju APV zbog privatizacije NIS-a, jer je to trajni interes Vojvodine.

Da li je moguće zakazati novu sednicu ako je prethodna otkazana mimo procedure?
– Pravno-tehnički verovatno može da se pronađe formula kako bi se pravazišao ovaj pravni vakuum. Sa druge strane, ne bi bio presedan ni da ova skupštinska sednica ostane otvorena, a da se zakažu nove, pošto se nešto slično desilo i sa Skupštinom Srbije, kada je nedavno trebalo da se glasa za zakon o železnici, dok je Skupština grada Beograd  bila rekorder u tome da otvori čak nekoliko sednica koje nikad nisu bile zatvorene za vreme vlasti SPO-a.

Ali, to ipak ne umanjuje politički problem i samih poslanika, kao i izvršne vlasti APV prema predstavničkom telu kojem se ne dozvoljava da iskoristi pravo zakonodavne inicijative?
– Bilo je i prethodno pokušaja urušavanja pokrajinskog parlamenta prilikom usaglašavanja Statuta APV i njegovog upućivanja u proceduru Skupštine Srbije. Ali, to sve ide na teret aktuelnog rukovodstva Skuptšine APV. Svaki predsednik parlamenta u svom mandatu odgovara za to da li je ugled i legitimitet tog tela porastao i opao. Ali, ovde ne treba krivicu svaliti isključivo na Egerešija, jer je poznato da većinu poslanika ima Demokratska stranka. Skupština Vojvodine inače je toliko obespravljena, jer ima jako malo pitanja o kojima ona odlučuje. Međutim, ako se izgubi i politička inicijativa, onda pokrajinski parlament postaje potpuno besmisleno mesto. Tužno je što je naš parlamentarni sistem pesledica ozbiljne partokratije, tako da se većina poslanika  ponaša kao partijski radnici. Tako je i u pokrajinskom parlamentu, bez obzira na to što je polovina njih neposredno izabrano. I proći će još dugo vremena dok poslanci ne počnu da se ponašaju tako da budu lojalni građanima koji su ih birali, a ne samo svojim strankama, što važi za sve nivoe vlasti. A tek tad ćemo moći  i da otvaramo teme koje su od interesa za lokalne i regionalne interese.

Kako biste danas definisali odnose u vladajućoj koaliciji u Pokrajini, i zbog aktuelnih sukoba između LSV i SVM, ali i zbog kritika iz pokrajinskog odbora DS-a na račun Lige?
– Odnose bih ocenio karakterističnim pred izbore. Inače, nisu ni bolji ni gori nego što su bili. A taj tip reakcije iz pokrajinskog odbora DS-a na naš zahtev da se raspravlja o opstrukciji Skupštine APV samo govori o nervozi koju smo izavali. Meni je žao što Liga u ovom sazivu ima samo pet poslanika i što nismo podržani do drugih parntera iz koalicije, jer će ovo svakako ostati  mrlja u funkcionisanju parlamenta.

Svetlana Ratkov 

Podelite ovu stranicu!